środa, 3 czerwca 2015

chlebek libański z za'atarem - łatwy i szybki

Kuchnia libańska to przede wszystkim przyprawy, sumak, siedem przypraw czy zatar. Zatar, jak podają źródła, to albo nazwa rośliny - zioła, albo mieszanki ziół z prażonymi nasionami sezamu. m Przyprawa ma głęboko zieloną barwę, pochodzącą od koloru tymianku i majeranku, pięknie pachnie i smakuje.
Chlebek libański to rodzaj płaskiego placka, który towarzyszy każdemu posiłkowi, do sałatek, hummusu czy mięsa. Na każdych warsztatach pieczemy trochę inny, dzisiaj z zatarem, z domieszką pszenicy bulgur. Pszenicę bulgur niełatwo zdobyć, ale można ją pominąć.

Czas przygotowania ciasta: 10 minut, czas wyrastania: 1 godzina, czas pieczenia: 20-25 minut.



  


Składniki:

120g mąki chlebowej orkiszowej 
120g mąki pszennej plus trochę więcej do podsypywania
80g pszenicy bulgur, opłukanej, odsączonej i odciśniętej do sucha - można pominąć, zamiast tego dodać 80g więcej mąki chlebowej
1 opakowanie suchych drożdży
6 łyżek oliwy
1 łyżeczka soli
około 150ml letniej wody
4 łyżki zataru






Jak zrobiłam:

W dużej misce wymieszałam pszenicę bulgur, oba rodzaje mąki, sól, drożdże i 1 łyżkę oliwy. Dodałam wodę i wyrobiłam ciasto chlebowe, dość szybko, ale tak, żeby składniki dobrze się połączyły.
Przykryłam miskę folią i odstawiłam w ciepłe miejsce na godzinę, do wyrośnięcia. 

Blaszkę 30x40cm wyłożyłam papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzałam do 200'C. 
Ciasto przeniosłam na blat wysypany mąką. Uderzyłam, żeby odgazować. Rozwałkowałam na prostokąt o wymiarach blaszki, przeniosłam na blaszkę. Nakłułam widelcem w kilkunastu miejscach. 4 łyżki zataru wymieszałam z 5 łyżkami oliwy i mieszaninę rozprowadziłam na całej powierzchni ciasta.
Piekłam przez około 20 minut, aż brzegi były rumiane. Podawałam jeszcze ciepły.



  

Chlebek można uformować w mniejsze placki, ale bardzo przyjemne jest odłamywanie kawałków. 

1 komentarz:

  1. Na pewno smak jest nieziemski, uwielbiam takie aromatyczne dania

    OdpowiedzUsuń