Tę konfiturę zrobiłam na potrzebę sernika, ale równie dobrze można ją wykorzystać jako dodatek do każdego innego wypieku czy po prostu pieczywa na śniadanie.
Składniki:
sernik:
spód:
50g krakersów słonych
70g herbatników pełnozbożowych
80g masła roztopionego
750g serka śmietanowego półtłustego np z Czarnkowa czy Kościana
250g serka ricotta
4 łyżki mascarpone
1/3 kubka śmietany kremówki 30%
4 jajka
1 1/2 kubka cukru ( ilość cukru można zmieniać w zależności od upodobań )
skórka starta z 1 cytryny
sok wyciśnięty z 1 cytryny
mascarpone:
150g serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
3-4 łyżki śmietany kremówki
konfitura z rabarbaru:
500g albo więcej świeżego rabarbaru
3/4 kubka cukru brązowego
3/4 łyżeczki mielonego kardamonu
1 łyżka soku z cytryny
płatki migdałów do dekoracji - opcjonalnie
Jak zrobiłam:
rabarbar:
Umyty rabarbar pokroiłam w 1cm kawałki. Wrzuciłam je do garnka, zasypałam cukrem i dodałam 2 - 3 łyżki wody. Gotowałam na małym ogniu, często mieszając, aż rabarbar się rozpadł całkowicie, a sok zredukował. Po około 30 - 40 minutach smażenia uzyskałam dość gęstą konfiturę. Pod koniec dodałam kardamon i łyżkę soku z cytryny, wymieszałam i smażyłam jeszcze przez chwilę. Odstawiłam do wystudzenia.
sernik:
spód:
Krakersy i herbatniki rozdrobniłam. Wsypałam je do garnuszka z roztopionym masłem, wymieszałam bardzo dobrze. Formę do tarty 29cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Masę z herbatników wyłożyłam na spód, rozprowadziłam na całej powierzchni i ubiłam na gładką twardą warstwę. Wstawiłam na czas przygotowania masy serowej do lodówki.
masa serowa:
Wszystkie rodzaje sera i kremówkę wymieszałam mikserem. Dodałam cukier, wymieszałam ponownie. Dodawałam po jednym jajku, cały czas ubijając. Na końcu dodałam skórkę i sok z cytryny, dobrze wymieszałam. Sekret dobrego sernika to dokładne ubijanie masy, po każdym dodanym składniku.
Masę wyłożyłam na spód z herbatników. Całość piekłam w 180'C przez 55 minut, aż brzegi były rumiane i złociste, a środek jeszcze lekko luźny. Zostawiłam w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika przez 20 minut. Po tym czasie otworzyłam piekarnik całkowicie, jeszcze zostawiłam sernik w środku prze kilkanaście minut, potem dopiero wyjęłam. Dzięki temu sernik nie opada. Wystudziłam całkowicie.
Mascarpone ubiłam z kremówką i cukrem na gładki krem.
Na zimny sernik nałożyłam warstwę mascarpone, którą przykryłam warstwą konfitury rabarbarowej. Udekorowałam płatkami migdałów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz