To cudowne letnie ciasto, lekkie, pachnące bazylią i truskawkami. Wilgotne i aromatyczne, pełne listków bazylii, przełożone śmietankową warstwą mascarpone, podane ze świeżymi owocami, to najlepszy deser.
Aniu, przepis na Twoje życzenie.
Ciasto jest w miarę łatwe, dość szybkie, do tego rewelacyjnie smaczne, przepis na gorące słoneczne lato.
Składniki:
na małą 23-25 cm tortownicę
2 pęczki bazylii
200ml oliwy virgin
5 jajek
140g cukru
160g mąki
szczypta soli
skórka starta z 1 cytryny
garść truskawek
150g mascarpone
3 łyżki cukru pudru
cukier puder do posypania
Jak zrobiłam:
Oddzieliłam białka od żółtek. Żółtka ubiłam ze 100g cukru na białą, puszystą masę. Oliwę zmiksowałam z posiekanym 1 pęczkiem bazylii, a potem dodałam do żółtek. Całość dobrze wymieszałam. Do żółtek z oliwą wsypałam przesianą mąkę i skórkę z cytryny. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną masę, a pod koniec dodałam pozostałe 40g cukru i ubijałam jeszcze przez chwilę, aż całość była sztywna i lśniąca. Ubite białka dodałam do reszty, delikatnie wymieszałam łyżką. Dodałam jeszcze połowę listków z drugiego pęczka bazylii, poszarpanych - pozostałą część zostawiłam do dekoracji. Wymieszałam.
Formę wyłożyłam papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyłam do formy, piekłam w 180'C przez 45 minut, aż wyrosło i lekko się zrumieniło, do suchego patyczka.
Wystudziłam dokładnie przed przełożeniem.
Wystudzone ciasto przekroiłam na pół. Mascarpone ubiłam mikserem z cukrem pudrem i krem wyłożyłam na wierzchu dolnej części. Przykryłam górą ciasta i docisnęłam.
Podałam z truskawkami i pozostałą częścią liści bazylii oprószone cukrem pudrem.
Ciekawe połączenie, chętnie się poczęstuję ;)
OdpowiedzUsuńDzięki, Maju, za ten przepis, to ciasto "chodzi za mną" od paru lat:) spróbuję się z nim zmierzyć.
OdpowiedzUsuńBardzo proszę, mam nadzieję, że wszystko się uda :)
Usuń