Składniki:
100g masła solonego
80g cukru
2 żółtka
80g polenty - kaszki kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50g rodzynek sułtanek - opcjonalnie
175g mąki pszennej - najlepsza typu '00'
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
4 łyżeczki rumu - opcjonalnie
starta skórka z 1 pomarańczy
Jak zrobiłam:
Piekarnik rozgrzałam do 180'C. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia.
Suche składniki, czyli mąkę, polentę, proszek do pieczenia i cukier wymieszałam. Dodałam żółtka, masło pokrojone w kostki, ekstrakt waniliowy, rum i startą skórkę z pomarańczy. Szybko wyrobiłam ciasto, w trakcie dodałam sułtanki.
Uformowałam ciasto w wałeczki o średnicy 2cm - 2.5cm. Pokroiłam je na kawałki o długości około 9cm. Każdy rozpłaszczyłam nadając mu owalny kształt.
Piekłam przez około 15 - 17 minut, aż były lekko złociste.
Ciastka można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, pozostaną chrupiące i pyszne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz