czwartek, 13 sierpnia 2015

cynamonowo - miodowe ciasto ze śliwkami i mielonymi migdałami

Dzisiaj upiekłam szybkie ciasto ze śliwkami, bo pomimo upałów za oknem, jesień i pora jesiennych owoców się zbliża, a jesienią wiadomo, śliwki na pierwszym planie.
Ciasto cynamonowe jest łatwe i szybkie, do tego lekkie jak pianka. Cynamon daje i aromat i piękny kolor temu wypiekowi, dodatkowo, przyprawa komponuje się świetnie ze smakiem śliwek
Poszukując inspiracji śliwkowych trafiłam na blog wypiekibeaty.com.pl. Przepis jest bardzo dobry, zdecydowanie godny polecenia.






Składniki:

na blaszkę 24x24cm ( ja użyłam naczynia żaroodpornego )

125g mąki pszennej
125g mąki owsianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
200g golden syrup ( kupiłam w Marks&Spencer ) - można zastąpić sztucznym miodem
2 łyżki miodu naturalnego
125g masła
125g cukru brązowego
2 duże jajka
240ml mleka

350g śliwek, umytych i podzielonych na połówki  












Jak zrobiłam:


1. Oba rodzaje mąki wymieszałam z proszkiem, sodą, cynamonem i szczyptą soli.
2.   W średnim garnku podgrzałam golden syrup z miodem i masłem, aż się rozpuściły. Dodałam cukier i mieszałam, aż się rozpuścił. 
3.   Jajka wymieszałam bardzo dobrze z mlekiem.
4.   Do mąki wlałam masę miodowo - maślaną, wymieszałam, a potem jajka z mlekiem, dobrze wymieszałam całość łyżką. 
5.   Formę wyłożyłam papierem do pieczenia. Ciasto wylałam do formy ( jest całkowicie płynne, nie przejmujcie się tym, upiecze się doskonale na lekkie piankowe ciasto ). Na wierzchu ułożyłam połówki śliwek, wierzchem do góry. Posypałam mielonymi migdałami.
6.   Piekłam w 180'C przez 35 minut, a potem przykryłam folią aluminiową i piekłam przez kolejnych 15 minut, do suchego patyczka.
Po wyłączeniu piekarnika zostawiłam ciasto w środku na kilka minut.
Przed podaniem lekko oprószyłam cukrem pudrem, ale ten etap można pominąć. 











1 komentarz:

  1. wygląda pysznie i przypomina czymś clafouti tylko zamiast czereśni śliwki :)

    OdpowiedzUsuń