środa, 8 czerwca 2016

2 - składnikowe naleśniczki bez mąki

Kolejny przepis z gatunku fit.
Dużo ostatnio mówi się o dobrodziejstwach płynących z jedzenia bananów, szczególnie tych bardzo dojrzałych, nawet takich, których skórka pokryta jest brunatnymi plamkami. Banany są źródłem błonnika, nawet dwóch jego rodzajów, pektyny i skrobi, które regulują poziom cukru we krwi. Są też bogate w witaminy, szczególnie B6 i C, zawierają minerały jak magnez, potas, mangan, antyutleniacze, nie można oczywiście pominąć białka. Dodatkowo, obniżają ciśnienie krwi dzięki zawartości potasu, mają dobroczynny wpływ na pracę serca.
Naleśniczki 2 - składnikowe to nic innego jak placki z ciasta z pulpy bananowej i jajek, która zrobiona w odpowiednich proporcjach daje się doskonale usmażyć na oleju albo, ja tak zrobiłam, maśle klarowanym, oczywiście używamy ich w małych ilościach. Są wyjątkowo delikatne i soczyste, świetne same, bez dodatków, chociaż z owocami smakują fantastycznie.
Mówi się, że jedzenie ich rano, zamiast chleba, spowoduje spadek wagi i zredukowanie tkanki tłuszczowej.  












Składniki:
na 5-6 naleśniczków ( po 2-3 na jednej patelni )
2 jajka
1/2 kubka ( 2 1/2 średnie banany ) rozgniecionych dojrzałych bananów
szczypta cynamonu - opcjonalnie

masło klarowane albo oliwa do smażenia 

Jak zrobić:
Rozgnieć dojrzałe banany widelcem, przełóż do miski, wymieszaj bardzo dobrze widelcem z jajkami. Rozgrzej patelnię z 1/2 łyżki masła klarowanego albo odrobiną oliwy na średnim ogniu. Łyżką uformuj placki. Kiedy zaczną się pojawiać bąbelki albo brzegi się zarumienią, przewróć i smaż przez moment. Gotowe, jedz i podawaj natychmiast.
Jeżeli codziennie wykonujesz ćwiczenia cardio i zastąpisz tymi naleśnikami chleb, szybko zaobserwujesz spadek wagi.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz