środa, 1 czerwca 2016

sałatka z młodych ziemniaków, szparagów i rzodkiewki z jajkiem

Pochodzę z królestwa ziemniaka, a mimo to prawie nie jadam tego warzywa. Obiegowa opinia o ziemniakach głosi, że są tuczące i bezwartościowe. A właśnie nastał ich czas, pora na te młode i skusiły mnie. Takie apetyczne, świeże, wiosenne żółcące się na ryneczku.
Zainteresowałam się tematem wartości odżywczych ziemniaków i okazuje się, że ich zła sława jest bezpodstawna a zła opinia niesprawiedliwa. Są niskokaloryczne i pełne witamin i minerałów jak potas, fosfor, i nawet magnez, szczególnie te młode, zawierają również białko jakościowo porównywalne do białka z soi.Tuczą, owszem, polane sosem, rozgotowane czy są podane z za dużą ilością tłuszczu.
To jeść ziemniaki czy nie? Zdecydowanie jeść.
Wartość energetyczna 100g ugotowanych to zaledwie 86kcal.
Są cennym źródłem witaminy C, a najwięcej jest jej w młodych bulwach, jedna średniej wielkości zawiera około 16mg, a dzienne zapotrzebowanie to 60mg. Do tego, można je przygotować i jadać na wiele sposobów, na zimno i ciepło, pieczone, gotowane, w sałatkach, można je przygotować wcześniej i wieczorem, kiedy nie ma czasu ani sił na gotowanie, wyjąć z lodówki, polać dressingiem i pełnowartościowa kolacja gotowa.


















Składniki:

2 porcje

8-10 średnich młodych ziemniaków
7-8 rzodkiewek
4-5 zielonych szparagów
3 jajka
garść koperku, posiekanego
sól, pieprz


dressing:

1/3 kubka oliwy virgin
1 duża łyżka musztardy
1 łyżeczka miodu płynnego


Jak zrobić:

Ziemniaki wyszorować, ugotować w łupinach, wystudzić, pokroić w plasterki, zostawiając łupinki. Jajka ugotować na twardo, zalać zimną wodą, obrać ze skorupki, pokroić na ćwiartki. Szparagi zielone umyć, obłamać odrobinę końce, pociąć na wstążki przy pomocy obieraczki do warzyw. Umytą rzodkiewkę pokroić w plasterki.
Składniki dressingu bardzo dobrze wymieszać, prawie ubić na emulsję, odstawić, żeby się przegryzły.
Warzywa ułożyć na dużym talerzu, zaczynając od warstwy ziemniaków. Doprawić solą i pieprzem, posypać koperkiem, ułożyć ćwiartki jajka, polać całość dressingiem.
















4 komentarze:

  1. Ciekawa ta sałatka, chętnie się na nią skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciekawa i prosta, lekka i dietetyczna, warto spróbować :)

      Usuń
  2. Wiosna na talerzu, pychota.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki Olka, i lato na talerzu też :)

      Usuń