środa, 1 marca 2017

muffiny marchewkowe, wilgotne i zdrowe

No właśnie, czy ciasto może być zdrowe? Z pewnością surowa marchewka byłaby zdrowsza od muffinów, ale jak tu żyć tylko na marchewce i wodzie? Nie oszukujmy się, to niemożliwe. Warto więc zadbać o to, żeby przekąska, która jest potrzebna nawet w czasie postu, była pyszna i, na ile to możliwe, wartościowa w swoim składzie. Surowa marchew, mąka żytnia grubo mielona i maślanka są takimi 'dobrymi' składnikami, jednocześnie powodują, że ciasto jest wilgotne i odpowiednio ciężkie. Co więcej, z każdym dniem dojrzewa i babeczki są  coraz lepsze.
Jeżeli chcecie, żeby muffiny były maksymalnie dietetycznie, możecie pominąć białą polewę, to dodatkowa porcja cukru. Wtedy babeczki będą typowo śniadaniowe, można je przekroić, lekko podpiec i posmarować cienko masłem orzechowym, dla mnie idealne do porannej kawy.


























składniki:

na 16 - 17 muffinów

1 duża marchew, obrana i starta na grubej tarce
1 kubek ( 240ml ) mąki pszennej
1 kubek grubej mąki żytniej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżki cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki kardamonu
3/4 kubka oleju słonecznikowego
1/3 kubka maślanki
3 jajka 
1 kubek cukru brązowego
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1/2 kubka rodzynek
1/2 kubka orzechów włoskich albo pekan, posiekanych grubo


polewa

2 duże łyżki masła, rozpuszczone
150g kremowego serka białego typu Philadelphia ( mój ulubiony to Twój Smak  )
1 1/2 kubka cukru pudru
1-2 łyżki śmietany kremówki, w zależności od potrzeby










jak zrobić:

w misce wymieszaj obie mąki z solą i przyprawami. Osobno ubij cukier brązowy z olejem, dodawaj po jednym jajku, ciągle ubijaj, aż uzyskasz puszystą masę. Wtedy dodaj maślankę, szybko ubij, na końcu wanilię. 
Wsypuj stopniowo suche składniki do mokrych i mieszaj łyżką, aż się połączą, ważne, żeby nie mieszać zbyt długo i dokładnie. Dodaj startą marchewkę, wymieszaj, potem orzechy i rodzynki. 
Otwory w blaszce do pieczenia muffinków wyłóż papilotkami. Napełnij je ciastem do 3/4 wysokości - pamiętaj, że babeczki urosną. Piecz w 180'C przez 20 - 25 minut ( czas pieczenia zależy od ilości ciasta jaką nałożysz ) do suchego patyczka. Po wyjęciu zostaw na chwilę w blaszce, potem wystudź na kratce.
Dopiero całkowicie wystudzone babeczki możesz pokryć polewą.

polewa:
utrzyj składniki na kremową dość gęstą masę. Jeżeli jest za gęsta, dodaj odrobinę śmietany, jeżeli za rzadka, więcej cukru pudru.



8 komentarzy:

  1. Marchewkowe... najlepsze ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też tak uważam, u mnie ciasto marchewkowe absolutnie na topie :)

      Usuń
  2. Mini ciasto marchewkowe- pycha :>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. muffiny są pyszne, a to taka idealna porcja na raz :)

      Usuń
  3. Czy gruba mąka żytnia to mąka razowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąka żytnia, pszenna albo mieszana nazywane są razową jeżeli wytworzone są przez jednorazowe ( razowe ), czyli grube, zmielenie ziarna. Czyli ta żytna jest razowa, bo ciemna i z otrębami :)

      Usuń
  4. Pyszne, wilgotne i sycące. Nie robiłam polewy, dla mnie i tak były wystarczająco słodkie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj! To super! ja wiem, dla mnie, niestety, nic nie jest wystarczająco słodkie :D Dzięki za komentarz :)

      Usuń