środa, 17 kwietnia 2019

sałatka na cykorii ze śledzia, jajka i buraka

Taka kompozycja będzie z pewnością doskonałym urozmaiceniem na świątecznym stole. Sałatka na cykorii wygląda pięknie, smakuje ciekawie, jest lekka, dietetyczna i, co ważne, dość szybka w przygotowaniu, pomijając czas gotowania ziemniaków i pieczenia buraka.










Składniki:


1 średni burak, upieczony w piekarniku
1 mała cebula czerwona
1-2 łyżki zalewy z ogórków konserwowych - opcjonalnie
3 średnie ziemniaki, ugotowane w łupinkach, wystudzone i obrane
2 filety śledziowe Matias, namoczone i osuszone, pokrojone w niedużą kostkę
3 łyżki majonezu
szczypiorek drobno posiekany
sól, pieprz
3 jajka ugotowane na twardo, pokrojone na ćwiartki albo szóstki
liście cykorii  ( albo sałaty, np rzymskiej ) do podania
rzeżucha - opcjonalnie


Jak zrobić:

1.   Upieczonego i wystudzonego buraka obierz ze skórki i pokrój w około 1 cm  kostkę. Wymieszaj z pokrojoną w drobną kosteczkę cebulą i zalewą z ogórków, lekko dopraw solą i odstaw na 15 minut.
2.   Ugotowane i wystudzone ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w kostkę 1cm.  Wymieszaj z kawałkami śledzia, majonezem i szczypiorkiem. Dopraw solą i pieprzem, odstaw na 15 minut.
3.   Na dużym półmisku rozłóż ładne liście cykorii, na nie nałóż po 1-2 łyżki sałatki ziemniaczanej ze śledziem, po kilka kawałków buraka z cebulą, a na wierzchu po kawałek jajka. Posyp świeżo zmielonym pieprzem, a potem posiekanym szczypiorkiem albo rzeżuchą.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz