środa, 3 kwietnia 2019

BOUGATSA, grecki deser z ciasta filo z kremem żółtkowym

To moje odkrycie, ten deser.
Greckie słodkości bazują na cieście filo, cieniutkich, delikatnych arkusikach, które szybko wysychają, kruszą się, i wcale nie wyglądają obiecująco. A jednak, desery robione z ich użyciem są doskonałe. Najbardziej chyba znany to baklava, w bardzo różnych odmianach, Zapewne nikt, a jeśli to niewielu, nie słyszał o deserze o nazwie bougatsa, i ja zupełnie tego nie rozumiem, bo dobrze zrobiona bougatsa nie ma sobie równych w kategorii słodkości.
I nie wiem do czego to ciasto porównać, może do napoleonki, a może do eklerów, a to dzięki żółtkowemu kremowi waniliowemu, którym wypełnione jest całe ciasto, wiele arkuszy ciasta filo, uformowanych w zgrabne harmonijki. Kawałek bougatsy i już po Tobie, gwarantuję.



















Składniki:
Na blaszkę 30x40cm
13 – 15 arkuszy ciasta filo
200g masła, roztopionego

Krem:
4 jajka plus 2 żółtka
270g cukru
1 łyżeczka ekstraktu z naturalnej wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
400ml mleka
400ml śmietany 36%


cukier brązowy gruby, do posypania
cukier puder
cynamon






Jak zrobić:
nasmaruj spód i boki blaszki masłem, piekarnik rozgrzej do 200’. Przykryj natłuszczony spód blaszki arkuszem ciasta, natłuść wierzch roztopionym masłem przy pomocy pędzla, rób to ostrożnie, bo ciasto jest bardzo delikatne. Przykryj kolejnym arkuszem, ponownie go natłuść i te czynności powtórz aż na spodzie znajdą się 4 arkusze, ostatni też natłuszczony z wierzchu. Teraz już nie będziesz ciasta natłuszczać, a jedynie skrapiać masłem; rozłóż arkusz filo, skrop go masłem, złóż delikatnie w luźną harmonijkę, przenieś do blaszki i ostrożnie ułóż wzdłuż boku blachy. Tak zrób z resztą arkuszy, aż zapełnisz spód blaszki, pamiętaj, żeby arkusze układać luźno. Wierzch skrop pozostałym masłem. Piecz w piekarniku przez około 20 minut, aż ciasto będzie ciemno złociste i chrupiące.

Przygotuj krem:
Jajka ubij z cukrem na bardzo puszystą masę, aż cukier się całkowicie rozpuści. Dodaj wanilię i proszek do pieczenia, wymieszaj, wlej mleko i śmietanę, dokładnie wymieszaj całość.

Wyjmij upieczony spód, przy pomocy chochli/ nabierki do zupy, rozlej krem po całej powierzchni spodu, stopniowo, żeby wsiąkał w podpieczone ciasto. Kiedy rozlejesz już całość, posyp cukrem brązowym, poczekaj 5 minut, aż krem wsiąknie.  
Zmniejsz temperaturę piekarnika do 180’, piecz przez 20 – 25 minut. Przed pokrojeniem ciasto powinno trochę przestygnąć. Posyp wierzch cukrem pudrem i cynamonem, pokrój w kwadraty i podawaj.




1 komentarz: