niedziela, 14 kwietnia 2019

sernik krakowski

Czy u Was też sernik jest obowiązkowym wypiekiem na Wielkanoc?
Kiedy ustalamy rodzinnie co gotujemy i pieczemy na Święta, niezmiennie zaczynamy od sałatki jarzynowej i sernika, potem długo długo nie ma nic, no i wymyślamy jakiś pasztet, albo kiełbaski...czasami jeszcze babka albo makowiec.
No więc, sernik to podstawa, sernik musi być, i to właśnie taki, na kruchym spodzie, gruby, słodki i z kratką, i koniecznie lukrowany.
Żeby nie przedłużać, powiem tylko, że jest to według mnie, a serniki lubię i umiem piec doskonałe, najlepszy sernik, który zawsze się udaje, trzeba tylko zadbać o ser, który musi być dobry i świeży.

Pamiętajcie, sernika nie sprawdzamy patyczkiem, czekamy aż wierzch będzie rumiany, a środek lekko się uniesie. Wtedy wyłączamy piekarnik, ale sernik zostawiamy w środku, przy zamkniętych drzwiczkach, najlepiej do wystygnięcia. Dzięki temu, sernik nie opadnie.












składniki:

na blachę około 20 x 30cm - można użyć większej, sernik będzie trochę cieńszy

spód i kratka:

1 jajko
250g mąki
szczypta soli
130g cukru pudru
1 duża łyżka cukru waniliowego
130g zimnego masła, pokrojonego na kawałki

masa serowa:

w sumie około 1000g białego sera pełnotłustego, ja użyłam 18% sera z Piątnicy w kubełku
7 jajek, osobno żółtka i białka
300g cukru pudru
130g miękkiego masła
mały cukier waniliowy
2 duże łyżki mąki ziemniaczanej
100-120g rodzynek - opcjonalnie
1 jajko - rozbełtane, do posmarowania kratki przed pieczeniem

lukier:

1 kubek cukru pudru
1/2 łyżki soku z cytryny
odrobina brandy
odrobina zimnej wody - jeżeli potrzeba

Jak zrobić:

Mąkę wymieszaj z cukrem i szczyptą soli, dodaj masło pokrojone na kawałki i rozetrzyj palcami na kruszonkę. Dodaj jajko i szybko zagnieć ciasto. Jeżeli masa jest za sucha, możesz dodać odrobinę wody. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. 
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. 2/3 ciasta na spód rozwałkuj, wylep spód blaszki, nakłuj w kilku miejscach i piecz w 180'C przez 20 minut, aż będzie lekko złocisty, przestudź. Pozostałą 1/3 ciasta zostaw w lodówce.

Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Żółtka oddziel od białek, białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, odstaw. Żółtka dodawaj, po jednym, do masła z cukrem, ucierając. Dodawaj ser porcjami, nie przerywając ucierania, aż masa serowa będzie całkowicie gładka. Dodaj mąkę ziemniaczaną, potem rodzynki, wymieszaj. Łyżką, delikatnie wmieszaj ubitą pianę w masę serową. 
Masę wyłóż na podpieczony spód. 
Zimne ciasto z lodówki rozwałkuj, pokrój w paski o szerokości 1.5cm. Paski ułóż w kratkę na wierzchu masy serowej. 
Paski posmaruj rozbełtanym jajkiem.
Sernik piecz w 180'C przez około 60 minut, aż będzie mocno rumiany na brzegach, a bledszy po środku.
Zostaw w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.

Lukier:

Cukier wymieszaj z płynnymi składnikami na masę o konsystencji gęstej śmietany. Rozprowadź na zimnym serniku.  




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz