A ja ciągle poszukuję idealnej receptury na kruche ciasto bez glutenu. Jestem już blisko. Dzisiejsze wyszło świetnie, klei się doskonale i równie dobrze smakuje. W składzie zostawiłam, na razie przynajmniej, masło i jajka, jestem na etapie walki z mąkami bezglutenowymi.
Dieta bezglutenowa jest trudna, nie tylko w gotowaniu, ale również w stosowaniu. Gluten to ten składnik ciast, chlebów, makaronów czy klusek, który uzależnia i którego nam brakuje. Pieczywo bezglutenowe jest dobrym zamiennikiem i jakoś wypełnia tę lukę, bez niego byłoby ciężko. Nie wyobrażam sobie tej diety bez pieczywa, chleba czy ciasta, stąd mój upór w poszukiwaniach dobrych przepisów.
Moje pierożki są nie tylko ładne, są pyszne. Niestety, zbyt szybko posypałam je cukrem pudrem, goście czekali, i na zdjęciu jest tylko jeden bez. Mąki gryczana czy owsiana mają przyjemny orzechowy smak, często lepszy niż mąka pszenna. Nie są jednak tak plastyczne jak ciasto z mąki z glutenem, i mimo, że ciasto można dobrze rozwałkować, pękają na wierzchu przy sklejaniu. To przy pierożkach pieczonych nie stanowi problemu, nadzienie ładnie się zapiekło, wierzch zrumienił, są kruche i chrupiące.
Składniki:
na około 25 pierożków
ciasto:
200g mąki owsianej
50g mąki gryczanej
160g mąki ryżowej
150g masła miękkiego
szczypta soli
80g cukru
3 jajka
nadzienie:
100g serka białego śmietankowego
100g ricotty wiedeńskiej
100g cukru pudru, jeżeli lubicie bardzo słodko, albo zdecydowanie mniej słodko, możecie użyć więcej lub mniej
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego
50g czekolady posiekanej
1 jajko rozbełtane z odrobiną wody do posmarowania wierzchu przed pieczeniem
jak zrobić:
wszystkie mąki wymieszaj w misce, dodaj sól i cukier, potem masło pokrojone na kawałki, rozetrzyj palcami na grubą kruszonkę. Rozbij jajka do mniejszej miseczki, żeby nie zaplątała się skorupka w cieście, dodaj je do masy, szybko zagnieć elastyczne ciasto; jeżeli jest za suche, dodaj odrobinę zimnej wody i jeszcze raz zagnieć. Zawiń w folię spożywczą i włóż na 20 minut do lodówki.
W tym czasie przygotuj nadzienie: serki dobrze rozgnieć na gładką masę widelcem, możesz też zblendować. Dodaj resztę składników i dobrze wymieszaj.
Wychłodzone ciasto podziel na 2 części. Jedną rozwałkuj na podsypanym dowolną mąką blacie, najlepiej przez folię spożywczą, bo ciasto się klei, na grubość 2-3 mm. Wytnij kółka o średnicy 10-11cm, w sumie to wielkość jest dowolna, tylko raczej nie mniejsze, bo trudno będzie je skleić. Nałóż nadzienie po środku jednej połówki krążka, drugą ją zakryj i sklej brzegi. To samo zrób z drugą częścią ciasta. Pierożki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj wierzch każdego rozbełtanym jajkiem. Piecz w 180' przez około 20 minut, aż wierzch będzie lekko złocisty. Jeszcze ciepłe posyp cukrem pudrem - opcjonalnie. Jeżeli wierzch lekko popęka, to nic nie szkodzi, to za sprawą mąki bezglutenowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz