Kiedy nie macie pomysłu na obiad czy kolację, a macie jakieś warzywa, a najlepiej cukinię, to koniecznie wypróbujcie to danie warzywne. Wystarczy wszystko pięknie pokroić, doprawić, no i upiec.
Ja dodałam ser kozi twarożkowy, jego smak świetnie pasuje do smaku cukinii, ale jeżeli nie lubicie koziego, wiele osób ma z nim problem, możecie użyć owczego, albo startego sera żółtego. Wypełniaczem zapiekanki jest chleb żytni na zakwasie, który sama piekę, oczywiście. Najlepszy jest chleb czerstwy, niestety, ja miałam świeżutki, też był dobry. Czerstwy chleb byłby bardziej chrupiący, a co najważniejsze, słabiej chłonie płyny, nie rozpada się w mieszaninie warzyw.
Moją zapiekankę posypałam wegańskim parmezanem, który bardzo lubię. A użyłam go żeby potrawa była jeszcze mniej kaloryczna. Całość jest lekka, dietetycznie bardzo zdrowa. Jeżeli chcecie, możecie zastąpić go parmezanem tradycyjnym. Tyle wstępu, krótko, bo planuję jeszcze jeden post, tym razem słodki. Nie jest to tajemnica, że uwielbiam wypieki i słodkości, przygotowywanie deserów to moja pasja. Jest weekend, a to najlepszy czas na pieczenie i jedzenie.
Składniki:
kwadratowe naczynie żaroodporne średniej wielkości
porcja dla 3 osób
3 średnie cukinie, pokrojone w kostkę
1 duża biała cebula, drobno pokrojona
3-4 średnie marchewki, obrane, przekrojone na pół i pokrojone w plasterki
3-4 kawałki/ skibki chleba, najlepiej żytniego, czerstwego
1 papryka czerwona, pokrojona w kostkę
1 jajko
sól, pieprz
pieprz cayenne
oliwa
roladka sera koziego, pokrojonego w plasterki - opcjonalnie
parmezan wegański:
3-4 łyżki płatków drożdżowych
2 łyżki mielonych migdałów
duża szczypta soli
szczypta kurkumy
jak zrobić:
na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oliwy. Wrzuć cebulę, podsmaż, aż będzie złocista, dodaj pokrojoną marchewkę, smaż przez około 5 minut, często mieszając.
Pokrojoną w kostkę cukinię, razem ze skórką (kostki wielkości ok. 0.8cm x 0.8cm), wrzuć do miski, wymieszaj z podsmażoną cebulą i marchewką i pokrojoną papryką. Chleb pokrój w kostkę, skrop oliwą, dodaj do warzyw. Dodaj jajko, potem 2 łyżki oliwy, wymieszaj. Mieszaninę warzyw przełóż do żaroodpornego naczynia nasmarowanego oliwą albo olejem. Wierzch warzyw posyp parmezanem.
Piecz w 180' pod przykryciem przez około 20-25 minut, potem wyjmij z piekarnika, odkryj, ułóż plasterki sera na wierzchu, piecz jeszcze przez około 15-20 minut, aż parmezan się przypiecze i będzie złocisty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz