To z całą pewnością moje najlepsze muffiny, bananowe i w ogóle. Babeczki nie są moim ulubionym wypiekiem, jakoś wydają mi się dość nudne i przewidywalne. Robiłam je wiele razy, słodkie i wytrawne, ciągle szukając tych ulubionych, po przepis na które będę sięgać kiedy mi przyjdzie ochota na muffiny, i dotychczas, do tych właśnie, nie zrobiłam takich idealnych.
A dlaczego się nimi tak zachwycam? Bo są pełne smaków, z wyraźnie wyczuwalnym smakiem banana, są wilgotne, ale bez śladów zakalca, pięknie wypieczone, rumiane i złociste na wierzchu. Dodałam do ciasta sporo posiekanych orzechów włoskich, co kęs trafiasz na taki kawałek, który przyjemnie chrupie.
Dodanie masła orzechowego też zrobiło swoje, jeżeli je lubicie to wyczujecie jego smak, a wiecie doskonale, że banan i masło orzechowe to idealna para.
Dodatkowym atutem muffinek jest prostota i czas przygotowania, to zaledwie kilka minut, wystarczy widelec, nie trzeba wyjmować miksera, a to duża oszczędność czasu i pracy w doprowadzeniu kuchni do porządku po pieczeniu. Jaki to dzień dzisiaj? Poniedziałek, a to dzień, w który nie mamy specjalnie ochoty na pieczenie. Z moich obserwacji najbardziej nam się chce działać w kuchni pod koniec tygodnia, jeżeli się ze mną zgadzacie, napiszcie w komentarzach. A jaki to ma związek z muffinami? Taki, że w 15 minut przy niewielkim nakładzie kosztów i pracy możecie sobie zrobić taką przyjemność na jutrzejsze śniadanie, wykorzystując przy okazji przejrzałe, brązowe banany, które, jeżeli jecie banany jak ja, są nie do uniknięcia. Ilość cukru w muffinach proponuję regulować w zależności od upodobań i tego jak słodkie są banany.
Składniki:
na 9-10 muffinek, tych mniejszych
400g bardzo dojrzałych bananów, u mnie to były 3 średnie
60ml syropu klonowego
60g cukru kokosowego
120g masła orzechowego
2-3 łyżki oleju sezamowego
mała łyżeczka cynamonu
125g mąki owsianej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
duża szczypta soli
garść orzechów włoskich grubo posiekanych
jak zrobić:
widelcem rozgnieć banany, przełóż je do miski, dodaj mąkę wymieszaną z solą, cynamonem i sodą oczyszczoną, wymieszaj. Teraz czas na masło orzechowe i olej sezamowy, dodaj i dobrze wymieszaj. Dodaj syrop klonowy i cukier koksowy. Na końcu wrzuć orzechy, wymieszaj.
Nałóż masę do blaszki na muffiny, każdy otworek wyłóż foremką do babeczek. Otwory napełnij do 2/3 wysokości. Na wierzchu każdej babeczki możesz ułożyć orzecha włoskiego, możesz też udekorować je inaczej.
Piecz w 180' przez około 25-30 minut, aż wierzch będzie złocisty, a patyczek przy nakłuciu suchy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz