piątek, 20 maja 2022

Crostata z nadzieniem z ricotty z czekoladą, najlepsza włoska tarta

Dzisiaj przepis nie dietetyczny, nie wegański czy bezglutenowy. Tradycyjne ciasto z masłem, cukrem i jajkami, a to dlatego, że jest tak niesamowite i pyszne, że nie miałam sumienia go przerabiać i zmieniać tę jakość. Ciasto kruche jest wyjątkowe, maślane i bardzo kruche, to chyba najlepsze ciasto kruche jakie kiedykolwiek zrobiłam. Środek z kremu z ricotty dopełnia smak tej tarty. Ta crostata to kwintesencja kuchni włoskiej, prosta, bezpretensjonalna, i przez to wyjątkowa. Taka jest właśnie ta kuchnia, niewiele składników, ale każdy doskonałej jakości, i tak dobrane, że całość jest niepowtarzalna.

Muszę przyznać, że o ile uwielbiam kuchnię włoską, to nie przepadam, a raczej nie przepadałam za włoskimi deserami, no może za wyjątkiem tiramisu i cantucini. Ta crostata zmieniła moje zdanie o słodyczach włoskich. Możecie się spodziewać kolejnych przepisów, równie dobrych, a nawet lepszych.



























na formę 26-28cm

ciasto:

500g mąki pszennej TYP 500

250g miękkiego masła

200g cukru pudru

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

1 cytryna – skórka otarta

4 żółtka

 szczypta soli

krem:

500g ricotty

175g cukru

2 żółtka

szczypta cynamonu

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

skórka otarta z ½ pomarańczy

100g gorzkiej czekolady – najlepiej drażetki


Jak zrobić:

mąkę wymieszaj z solą i cukrem pudrem, dodaj masło pokrojone na kawałki, ekstrakt waniliowy i skórkę otartą z cytryny, żółtka i masło, zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Włóż do lodówki na 30 minut, żeby trochę stwardniało.

Krem:

ricottę wymieszaj z żółtkami i cukrem, dodaj resztę składników, wymieszaj.

Formę wyłóż papierem do pieczenia. 2/3 wychłodzonego ciasta rozwałkuj na papierze, przenieś do formy i wylep nim dokładnie spód i brzegi. Przełóż krem do formy.

Pozostałą 1/3 ciasta rozwałkuj, najlepiej na papierze do pieczenia i przez folię, potnij na paski, ułóż je na wierzchu kremu w kratkę. Piecz w 180’przez 40 minut, aż wierzch będzie złocisty. Przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz