Nie jestem wielką znawczynią i miłośniczką kuchni azjatyckiej, ale od czasu do czasu mam na nią ogromną ochotę. Tak było parę dni temu. Zaopatrzenie mojej spiżarni było dość ograniczone, zrobiłam go z tego co miałam, a na szczęście zawsze mam zapas makaronu ryżowego, sos sojowy i olej sezamowy, a także suszone grzyby shitake.
Nie jest to szczególnie wyszukany przepis, jest łatwy i szybki, ale bardzo smaczny. Bardzo ważne jest to, żeby nie rozgotować makaronu, nie smażyć warzyw zbyt długo, powinny być chrupiące i świeże, najlepiej przygotować go tuż przed podaniem, na świeżo.
Składniki:
dla 2-3 osób
200g makaronu ryżowego
1 średnia cukinia, pokrojona w cienkie słupki o długości 3-4cm
1 średnia marchewka, pokrojona w słupki jak cukinia
1 papryczka chilli, drobno pokrojona
1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w piórka
5-6 pieczarek, pokrojonych w plasterki
5-6 grzybów shitake, namoczonych w gorącej wodzie, a potem pokrojonych w plasterki
1/2 papryki czerwonej, pokrojonej w paseczki
2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
1/2 brokuła, najlepiej gałązkowego, ugotowanego na parze
2-3 szparagi, jeżeli białe to ugotowane, jeżeli zielone to surowe, pokrojone na podłużne kawałki
olej sezamowy
olej kokosowy
sos sojowy
jak zrobić:
w woku (albo na patelni) rozgrzej olej kokosowy, 1-2 łyżki, wrzuć cebulę, podsmaż, chilli, potem czosnek, paprykę, dodaj pieczarki, smaż przez chwilę. Po kolei dodawaj marchewkę, shitake, cukinię, na końcu brokuła podzielonego na cząstki, razem z łodyżkami. Warzywa i grzyby smaż krótko, cały czas mieszając.
W międzyczasie ugotuj makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, makaron powinien być al dente. Na końcu przelej go dobrze zimną wodą, potem odcedź.
Dodaj makaron do warzyw, wymieszaj, polej olejem sezamowym i sosem sojowym, dość obficie, żeby makaron miał wyrazisty smak. Podawaj natychmiast.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz