czwartek, 8 sierpnia 2013

muffiny bananowo - kawowe z jeżyną

Wszyscy cieszą się na lato. A ja czuję się głupio, bo ja nie. Nie lubię lata, nie lubię ciepła, ani długich dni.
A tegorocznego lata nie lubię bardzo.
Nie ma miejsca, gdzie mogę się poczuć komfortowo. Oddech mogę złapać jedynie w miejscach klimatyzowanych, a przecież byłam takim wrogiem klimatyzacji.
Wieczory też nie przynoszą ulgi.
Nawet piec mi się nie chce, a to już objaw wskazujący na to, że coś niedobrego się dzieje.
Nie chcem ale muszem, jak to ktoś kiedyś powiedział.
I upiekłam. Upiekłam nawet coś bardzo dobrego, coś pysznego, coś letniego i bardzo owocowego.
Muffiny bananowe z kawą, jeżyną i kremem z mascarpone.






Składniki:

12 muffinek:

180g mąki pszennej
1 łyżeczka mielonego cynamonu
niepełna łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
120g masła o temperaturze pokojowej
150g cukru
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 duża łyżka kawy w proszku (instant)
1 duże jajko o temperaturze pokojowej
45ml maślanki, jogurtu albo kwaśnej śmietany
2 średniej wielkości banany
70g orzechów włoskich, uprażonych na patelni i posiekanych

12 owoców jeżyny









Jak zrobiłam:

1.   Przygotowałam blaszkę do pieczenia muffinek; otwory wyłożyłam papierem do pieczenia.

2.   Orzechy uprażyłam na patelni, a potem posiekałam. 

3.   W misce wymieszałam mąkę z cynamonem, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. 

4.   W drugiej  misce utarłam mikserem masło z cukrem. Ubijałam przez około 3 minuty, aż masa była jasna i puszysta. Dodałam kawę w proszku i ekstrakt waniliowy. Ubiłam jeszcze raz. Wbiłam jajko dokładnie całość wymieszałam, wszystko robiłam mikserem.

5.   Dodałam połowę mąki, a potem maślankę i wymieszałam.

6.   Banany rozgniotłam widelcem na papkę; potrzebujemy około 250g owoców. Dodałam pulpę do masy, potem wsypałam resztę mąki i wszystko dobrze wymieszałam. 

7.   Orzechy wsypałam do masy i rozprowadziłam; nie należy mieszać zbyt intensywnie, wystarczy rozprowadzić je w masie.

8.   Otwory napełniłam masą. Na wierzchu każdej babeczki położyłam jeżynę. Piekłam przez około 25 - 30 minut, aż były złociste.






 Można muffinom nadać bardziej wykwintny charakter dodając do nich krem z mascarpone z listkiem mięty, to bardzo podnosi smak.





2 komentarze: