Wczoraj upiekłam podpłomyki posypane czarnym sezamem. Można oczywiście jeść je z oliwą czy z masłem, ale moją intencją było odtworzyć danie z kuchni libańskiej, czyli kurczak na ostro z chlebkiem.
Shawarma to bliskowschodni sposób przyrządzania mięsa, drobiu, wołowiny, baraniny, gdzie mięso podaje się po uprzednim upieczeniu w całości, albo przyrządza od razu w postaci drobniutkich kawałków. Do tego mięso jest doskonale przyprawione, aromatyczne, bogate w smaki.
Przygotowanie tego kurczaka, a dokładnie filetów, zabiera pół godziny, gotowanie, czy raczej pieczenie mniej więcej tyle samo; niecała godzina i pyszne danie gotowe.
Wystarczy do niego sałata, bo w samym daniu jest i mięso i pieczywo i cebula, kompletne danie.
Składniki:
1 cebula pokrojona w plasterki
3 piersi z kurczaka pokrojone w paseczki
4 łyżki mielonego sumaka
4 łyżki oliwy virgin
skórka starta z 1/2 cytryny
sok wyciśnięty z 1 cytryny
1 łyżeczka chilli
sól, pieprz
4 chlebki libańskie - przepis tutaj:http://majaskorupska.blogspot.com/2013/08/libanski-placek-chlebowy.html
Jak zrobiłam:
1. W misce wymieszałam cebulę, sumaka, oliwę i cytrynę - sok i skórkę. Dodałam chilli. Wrzuciłam kurczaka i ręką wymieszałam tak, żeby kawałki mięsa były pokryte marynatą. Doprawiłam solą i pieprzem.
Odstawiłam na 20 minut.
2. Piekarnik nagrzałam do 180'C. 2/3 chlebków podarłam na kawałki i wyłożyłam nimi spód naczynia żaroodpornego. Na nim ułożyłam mięso razem z sosem, który powstał w czasie marynowania.
Wierzch przykryłam resztą chleba.
3. Piekłam przez 20 - 30 minut, pilnując, żeby mięso się nie przyrumieniło za mocno. Kiedy zaczyna się przypiekać, trzeba przykryć je folią i dopiec.
Kurczak najlepiej smakuje z dipem czosnkowym i zieloną sałatą.
Przygotowanie dipu czosnkowego zajmuje 5 minut.
Dip czosnkowy:
4 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki soli morskiej
sok z 1/2 cytryny
2/3 kubka jogurtu
szczypta sumaka
Połączyłam wszystkie składniki, za wyjątkiem sumaka; sumakiem trzeba dip posypać przed podaniem.
Bardzo pożywne, na pewno też aromatyczne:-) chętnie wypróbuję razem z tym libańskim pieczywkiem:-) Pozdrawiamy:-)
OdpowiedzUsuńkoniecznie! dzięki za miłe komentarze:)
UsuńPowiem tylko - pycha:-))!!! Robię dość często, ale bez chlebka, następnym razem juz będę go piec:-)
OdpowiedzUsuńDzięki! Chlebek nie jest konieczny, ale bardzo dodaje uroku i urozmaica, ja też teraz już tylko z chlebkiem:)
Usuń