środa, 13 listopada 2013

gryczane scones z figą

Bułeczki chyba nigdy się nie znudzą, ciepłe i świeże są bez wątpienia najlepszym początkiem dnia a po podpieczeniu, świetnym dodatkiem do sałaty czy mięsa.
Postanowiłam zmodernizować tradycyjny przepis na scones i dostosować go do dzisiejszych oczekiwań co do pieczywa, czyli spróbować zastosować mąkę inną niż zwykła biała pszenna.
Oczywiście, pszenne bułeczki wyrastają najlepiej, są najbardziej puszyste i lekkie. Gryczane są trochę mniej zgrabne, mniej wyrośnięte i okrągłe. W smaku jednak w niczym nie ustępują tym białym, wręcz przeciwnie, są zdecydowanie lepsze.
Mam ogromną satysfakcję bo po raz kolejny udało mi się wprowadzić do wypieków mąkę mniej przetworzoną i stąd zdrowszą. Do tego znalazłam zastosowanie dla chlebka figowego, który przywiozłam jeszcze latem z Korfu - te plasterki na bułeczkach to nie plasterki salami ale plasterki chlebka figowego.





Skladniki:

2 1/4 kubka mąki gryczanej
1/2 kubka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
120g zimnego masła pokrojonego na małe kawałeczki
1 1/4 kubka śmietany kremówki

2-3 łyżki maślanki do posmarowania wierchu bułeczek przed pieczeniem.

kilka plasterków chlebka figowego albo suszonych fig pokrojonych w plasterki







Jak zrobiłam:

1.   Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzałam do 180'C

2.   W misce wymieszałam suche składniki. Dodałam pokrojone w kawałki masło i roztarłam je palcami łącząc z suchymi składnikami, aż całość miała konsystencję kaszy.

3.   Dodałam śmietanę i szybko wyrobiłam ciasto. Moje ciasto było trochę zbyt mokre, podsypałam mąką i jeszcze raz wyrobiłam.

4.   Na wysypanym mąką blacie rozwałkowałam ciasto na placek o grubości około 2cm.  Wycięłam spore kółka i ułożyłam je na blaszce. Wierzch posmarowałam maślanką, a na wierzchu ułożyłam plasterki figowe.







Piekłam aż wyrosły i lekko zbrązowiały od spodu. Wierzch zwykle pozostaje dość blady. 






Dla mnie, osoby uzależnionej od masła orzechowego, najlepsze są jeszcze ciepłe posmarowane masłem, które się na nich lekko roztapia.

2 komentarze:

  1. Ja też uzależniona od masła orzechowego więc porywam Twoją wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. najlepsze scones, z mąki gryczanej ;)

    OdpowiedzUsuń