sobota, 7 lutego 2015

bułeczki orkiszowe z siemieniem lnianym

Rzadko trafiają się tak dobre przepisy na pieczywo drożdżowe jak ten.
Trafiłam na niego na blogu Trufli. Mam do przepisów Patrycji ogromne zaufanie, ponieważ jak dotychczas nie tylko nigdy mnie nie zawiodły, ale były zaskakująco dobre. Postanowiłam bułeczkom orkiszowym dać szansę i nie pomyliłam się, wszystko jak zwykle wyszło świetnie.
Ilości podane w przepisie sprawdzają się idealnie, ciasto wyrasta doskonale, a po upieczeniu bułki są puszyste, ale nie suche, delikatne i ciekawe, lekko orzechowe w smaku, a to dzięki mące orkiszowej i dodatkowi siemienia.
Do przepisu wprowadziłam małe zmiany.






Skladniki:
na 10 średnich bułeczek

265g mąki orkiszowej
55g mąki pszennej ( miała być pszenna razowa )
1 i 1/3 łyżeczki suchych drożdży
20g siemienia lnianego ( miało być jasne, użyłam ciemnego )
1 łyżka miękkiego masła
1 łyżka oleju słonecznikowego, plus trochę do wysmarowania miski
1 łyżeczka syropu z agawy ( można użyć miodu )
200ml ciepłej wody
1 czubata łyżeczka soli morskiej, rozpuszczonej w odrobinie gorącej wody 


Jak zrobiłam:

1.   Do miski wlałam wodę, dodałam drożdże, syrop z agawy, masło sól i siemię lniane. Wymieszałam dobrze.

2.   Dodałam obie mąki, wymieszałam, wyłożyłam na blat i przez 3-4 minuty wyrabiałam ciasto, aż było elastyczne. Polałam olejem i zagniotłam, żeby ciasto wchłonęło olej. Ciasto włożyłam do naoliwionej miski, przykryłam folią i odstawiłam w ciepłe miejsce na ponad godzinę, żeby podwoiło swoją objętość.

3.   Wyjęłam z miski, podzieliłam na 10 części, uformowałam bułeczki i ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiłam pod folią w ciepłym miejscu na kolejną godzinę, do napuszenia.

4.   Piekarnik rozgrzałam do 210'C. Bułeczki posmarowałam olejem i piekłam około 15 minut, aż były rumiane z wierzchu.

     





Bułeczki po upieczeniu były chrupiące i pachnące, następnego dnia też świeże i wilgotne.






2 komentarze:

  1. Pycha wyglądają :> Na śniadanie to opcja idealna :>

    OdpowiedzUsuń
  2. A jakie ilości zamiennik suchych drożdży na "mokre" w kostce? 😊

    OdpowiedzUsuń