czwartek, 4 czerwca 2015

drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

Szukałam, szukałam i znalazłam, przepis na drożdżówki z kruszonką i owocami. Przepis pochodzi z bloga 'My dishes and sweets' i jest doskonały. Robi się je szybko i łatwo, są odpowiednio słodko kwaśne, z maślaną kruszonką na wierzchu.








Składniki:

na 10 drożdżówek

250g mąki pszennej
125ml mleka
50g roztopionego masła
1 jajko
1 jajko roztrzepane ( do posmarowania wierzchu przed pieczeniem )
1 1/2 łyżki cukru
1 łyżka miodu
1/2 łyżeczki soli
20g świeżych drożdży
250g rabarbaru pokrojonego w małe kawałki, około 0.5cm

kruszonka:

1/4 kubka cukru
1/4 kostki masła
1/2 kubka mąki pszennej

wszystkie składniki kruszonki zagniotłam i odstawiłam do lodówki









Jak zrobiłam:

1.   Mleko podgrzałam, dodałam do niego miód, 1 łyżkę mąki i drożdże. Odstawiłam do wyrośnięcia. 
2.   Mąkę wsypałam do miski, dodałam do niej cukier, sól, zaczyn drożdżowy. Wymieszałam, dodałam jajko i masło. Wyrabiałam ręcznie około 5-10 min. Odstawiłam do wyrośnięcia na około godzinę; ciasto pięknie wyrosło.
3.   Wyrośnięte ciasto podzieliłam na 10 - 12 kulek, które uformowałam w krążki. Na każdy krążek nałożyłam rabarbar i kruszonkę. Odstawiłam na 20-30 min do wyrośnięcia. 
Tuż przed włożeniem do piekarnika posmarowałam rozbełtanym jajkiem. Piekłam 12-15 min w 180'C, aż były rumiane.






6 komentarzy: