A że pory o tej porze są wspaniałe, jędrne i świeże, trzeba koniecznie je wykorzystać, nie tylko w zupie, ale wzorując się na Francuzach w jak najprostszej, najszybszej tarcie, w której smak świeżych porów dominuje, takiej właśnie jak ta moja dzisiaj, tarcie na doskonałym kruchym spodzie.
składniki:
spód:
na formę o średnicy 24cm
300g mąki pszennej TYP 450 albo 500
150g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
szczypta soli
1 jajko
zimne mleko, tyle, żeby po rozbełtaniu w nim jajka było 100ml
3-4 duże pory, oczyszczone, z odciętymi zielonymi częściami, umyte dokładnie i pokrojone w cienkie plasterki albo kostkę
1 kubek śmietany kremówki 30%
2 jajka
1 żółtko
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
2-3 łyżki oliwy
2-3 łyżki masła
jak zrobić:
mąkę z solą rozetrzyj palcami na masę o konsystencji kruszonki; zrób to szybko, żeby nie ogrzać masła. Dodaj mleko z jajkiem, szybko zagnieć elastyczne ciasto. Jeżeli będzie za suche, dodaj odrobinę zimnego mleka albo wody. Ciasto uformuj w dysk, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
Rozwałkuj ciasto na placek, wylep nim dokładnie spód i brzegi formy do tarty wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuj w kilku miejscach. Formę włóż do zamrażalnika, ciasto musi być zupełnie twarde. Piecz w 180'C, aż spód będzie złocisty, przez 20-25 minut.
W międzyczasie przygotuj pory. Przygotowane pory, oczyszczone i pokrojone, usmaż na złocisty kolor na patelni na dobrze rozgrzanej oliwie i maśle. Jeżeli są za suche, dodaj trochę więcej masła. Dopraw wyraziście solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Wyłóż pory na upieczony spód. Jajka i żółtko rozbełtaj widelcem w kubku śmietany kremówki, dodaj szczyptę soli i gałki muszkatołowej, wymieszaj dobrze, zalej nią pory. Piecz w 180'C aż wierzch będzie złocisty, przez około 20-25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz