niedziela, 4 czerwca 2017

tarta z karmelizowaną gruszką i rabarbarem, parmezanem i koglem moglem

Biegam codziennie, co podobno nie jest wskazane, ale cóż, siła nałogu. Codziennie, najczęściej tą samą trasą, a jednak każdy trening jest inny. Czasami kończę w euforycznym nastroju, innym znowu razem jestem zła, bo forma nie dopisała, bolało to czy tamto.
Ale wczoraj było cudownie, świeciło słońce, cudowna temperatura powietrza, forma świetna, no i może dzięki tym wszystkim sprzyjającym warunkom wymyśliłam tartę, którą zaraz po powrocie upiekłam. Wszystkie elementy tarty udały się doskonale, smaki łączą się tak, jak chciałam, a dodatek kogla mogla jest zdecydowanie dobrym pomysłem, który, przyznaję, skradłam restauracji Firlejka, gdzie jadłam deser, crumble z gruszką i serem pleśniowym, a podano do niego kogel mogel, pomysł trafiony w dziesiątkę.
To, że smak sera pleśniowego pasuje do słodkiego wiemy już od dawna, ale teraz chyba wolę parmezan, moje nowe odkrycie, jako dodatek do ciast czy lodów. To ser, który nie jest mdły, jak to bywa z serami pleśniowymi, jest za to słonawy, a smak słony świetnie wydobywa słodycz. Dzięki niemu karmelowy smak gruszki i rabarbaru jest wyrazisty, chociaż sam smak parmezanu wtapia się w całość.























składniki:
na formę o średnicy 24cm

spód:

220g mąki pszennej TYP 500 albo 550
szczypta soli
2 łyżki cukru
150g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
1 żółtko
zimna woda, ilość w zależności od potrzeby

3 dojrzałe gruszki, obrane i podzielone na 8-ki
3 laski rabarbaru, pokrojone na 2cm kawałki
100g jasnobrązowego cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
60g masła, pokrojonego w kostkę

kruszonka:

1 kubek ( pojemność 250ml ) mąki pszennej TYP 450
1/2 kubka cukru pudru
1/2 kubka miękkiego masła
szczypta soli

50g parmezanu, startego na tarce o grubych oczkach

kogel mogel:

2 żółtka
9 łyżeczek białego cukru










jak zrobić:

mąkę wymieszaną z solą i cukrem połącz z kawałkami zimnego masła, rozetrzyj palcami albo posiekaj nożem, aż uzyska konsystencję kruszonki. Dodaj żółtko, odrobinę lodowatej wody i szybko zagnieć elastyczne ciasto, uformuj je w dysk, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. 
Rozwałkuj ciasto na placek i wylep nim spód formy razem z brzegiem, nakłuj w kilkunastu miejscach i wstaw do zamrażalnika. Kiedy będzie zupełnie twarde, włóż do piekarnika nagrzanego do 180'C i piecz przez około 20-25 minut, aż będzie złocisty.

W międzyczasie przygotuj owoce w karmelu: na patelni rozgrzej cukier wymieszany z cukrem waniliowym, aż powstanie jasno brązowy karmel. Wrzuć owoce, delikatnie obtocz w karmelu i gotuj na bardzo małym ogniu przez około 5-7 minut, aż zmiękną, potem dodaj masło i jeszcze raz wymieszaj, aż się roztopi i połączy z karmelem Obtocz owoce dokładnie w syropie, odstaw.

Przygotuj kruszonkę: mąkę wymieszaj z solą i cukrem, dodaj masło i ręką zagnieć kruszonkę, formując ją w kluseczki.

Na upieczonym spodzie ułóż owoce, posyp je parmezanem, potem kawałkami kruszonki.
Piecz w 180'C przez 25 - 30 minut, aż kruszonka będzie złocista.
Podawaj tartę jeszcze ciepłą, z koglem moglem, który przygotujesz ucierając żółtka z cukrem na biały, puszysty krem.







2 komentarze:

  1. Zaintrygowałaś mnie tą tartą, chociaż nie wiem czy sama odważyłabym się taka przygotować. To połączenie słodko kwaśne i ten parmezan tutaj. Chyba byłoby dla mnie za dużo. Chociaż kto wie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz bardzo ostrożnie spróbować, dodaj mało parmezanu na początek. Ja kiedyś jadłam słodkie lody z parmezanem i były doskonałe, stąd wiedziałam, że to połączenie będzie udane, zachęcam Justyna! :)

      Usuń