wtorek, 6 czerwca 2017

szybki pudding z truskawkami

A jak Wam się już znudzą te wszystkie tarty z wymyślnymi nadzieniami, to proste i szybkie ciasto trochę jak to na babkę, nazwałam je za źródłem pudding, z owocami jest świetną alternatywą.
Tak przy okazji, pudding to angielskie słowo klucz, często, raczej mylnie, tłumaczone na "budyń". To tak naprawdę deser, każdy deser, mus, krem, ciasto, no i też budyń. Pamiętam mój pobyt w Wielkiej Brytanii, kiedy to mieszkałam w domu angielskim, i pana domu pamiętam, który codziennie, niezmiennie, pytał żonę w trakcie obiadu: "What's for pudding today, darling?"
Przepis wpadł mi w oko na australijskiej stronie kulinarnej, oczywiście dzięki efektownemu zdjęciu. Po składnikach, a potem szybkim sposobie na zrobienie, nie wierzyłam, że tak proste ciasto może być dobre. Dałam mu szansę, tym chętniej, że koszyczek truskawek czekał cierpliwie na wenę twórczą. Efekt przeszedł moje oczekiwania. Ciasto jest wyjątkowo lekkie i puszyste, chociaż wilgotne i nie nudne, jak biszkoptowe. Najlepiej smakuje tuż po upieczeniu, posypane cukrem pudrem, ale jeszcze lepiej z lodami waniliowym. Do tego przygotowuje się je i piecze błyskawicznie, nie trzeba bawić się, jak to jest w przypadku tarty, w chłodzenie kruchego ciasta i zamrażanie, a potem podpiekanie spodu, wystarczy zrobić owoce w karmelu, szybko wymieszać ciasto, zalać je nim i po 30 minutach deser gotowy.
Ja zrobiłam moje z truskawkami, ale gruszki czy jabłka będą równie dobre.
Posypanie cukrem pudrem i lody są opcjonalnymi dodatkami, ciasto smakuje świetnie samo, najlepiej jeszcze ciepłe.


















składniki:

100g miodu
2 łyżki cukru trzcinowego jasnego
30g masła, pokrojonego w kostkę
400-500g truskawek, umytych, bez szypułek, podzielonych na połówki i ćwiartki
szczypta soli

ciasto:

150g mąki pszennej TYP 500 albo 450
1 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
150g miękkiego masła
130g cukru, może być jasny trzcinowy
szczypta soli
3 jajka
1/2 łyżeczki imbiru w proszku

cukier puder do posypania
lody waniliowe, koniecznie z ziarenkami wanilii, do podania



jak zrobić:

w rondlu podgrzej miód i cukier z masłem i szczyptą soli, aż całość się rozpuści i będzie wrzała. Wrzuć truskawki i na małym ogniu duś przez 6-7 minut, aż oddadzą sok i lekko się zeszklą.
Przełóż je odcedzając sok do żaroodpornego naczynia, ja użyłam blachy, która nie ma odpinanego spodu, o średnicy 25-27cm.

Mąkę wymieszaj z solą, imbirem i proszkiem do pieczenia. Osobno, mikserem utrzyj masło z cukrem, dodaj po jednym jajku, cały czas ucierając, wsypuj porcjami mąkę z dodatkami, jeszcze delikatnie ucierając.
Wyłóż ciasto na owoce, wyrównaj tak, żeby je pokryło, piecz w 180'C przez 30-35 minut, aż urośnie i będzie złociste na wierzchu.
Posyp wierzch cukrem pudrem, podawaj z lodami, najlepiej waniliowymi. 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz