Przygotowywałam się do nich długo, próbowałam, powtarzałam, zmieniałam..Nie dlatego, że kuchnia grecka jest tak bardzo trudna, chyba nie jest, na pewno nie trudniejsza niż francuska, ale jest w niej wiele tajemnic kulinarnych, które zapewne dla Greków nie są tajemnicami, ale dla mnie, mimo, że smaki są mi bardzo dobrze znane, kuchnia grecka była wyzwaniem.
Chyba dałam radę, bo warsztaty były bardzo udane, to opinia uczestników, a ja byłam zadowolona zarówno z doboru menu, jak i wykonania i smaków. Jednym z hitów była baklava, właśnie ta dzisiejsza. Według niektórych, i to takich, którzy znają się na rzeczy, ta była lepsza od tych oryginalnych, które można zjeść w Grecji czy Turcji.
Mam nadzieję, że tym postem trochę odczaruję baklavę, bo wiele osób sądzi, że to bardzo trudny deser. Myślę, że najtrudniejsze jest w tej chwili zdobycie ciasta filo, czy phyllo po grecku. Piszę "w tej chwili", bo do niedawna można je było znaleźć w każdym markecie Piotr i Paweł, niestety to już historia..
Składniki:
na
blaszkę 20 x 30cm
500g
ciasta filo
200g
masła klarowanego
Syrop:
750g
cukru
550g
wody
1
kawałek cynamonu
1
anyż gwiazdkowy
½
cytryny – sok i skórka
150g
posiekanych drobno orzechów włoskich
100g
orzechów pistacjowych, drobno posiekanych plus 50g grubo posiekanych, do
posypania po upieczeniu
100g
posiekanych orzechów pekan
3
łyżki mielonych migdałów uprażonych
2
łyżki bułki tartej
2
łyżeczki mielonego cynamonu
½
łyżeczki mielonych goździków
2
łyżki cukru pudru
jak zrobić:
na wolnym ogniu doprowadź
składniki syropu do wrzenia, mieszaj, żeby się rozpuściły, gotuj przez 3
minuty, odstaw do wystygnięcia.
Blaszkę nasmaruj dobrze masłem.
Na blacie ułóż arkusz ciasta filo, nasmaruj
roztopionym masłem klarowanym, przykryj jeszcze jednym arkuszem, nasmaruj
masłem. Posyp mieszanką orzechów całą powierzchnie, zostawiając brzegi wolne, ułóż
patyk u dołu arkusza, zwiń arkusz ku górze rolując patyk. Zsuń ciasto z patyka, czynności powtórz z resztą arkuszy filo. Rolki układaj w blaszce ciasno, jedną obok drugiej. Posmaruj wierzch pozostałym
masłem klarowanym. Pokrój ostrym nożem na porcje.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do
160’ przez około 30 minut, może trochę dłużej, aż wierzch będzie złocisty.
Zaraz po wyjęciu polej gorącą baklawę zimnym syropem. Wierzch posyp grubo
posiekanymi pistacjami. Podawaj schłodzoną lub na ciepło.
Baklava wychodzi przepyszna! Zdecydowanie polecam ten przepis.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo! Miło mi niezmiernie :)
Usuń