sobota, 9 marca 2019

PITA, przygotowania do warsztatów z kuchni greckiej

W kuchni arabskiej obowiązkowy jest płaski chlebek, który towarzyszy wszystkim posiłkom, a w kuchni greckiej tym chlebkiem jest pita. Pita jest tak popularna, a jednocześnie niezbędna, że bez problemu można ją kupić. Ja jednak, jeżeli zrobienie jest w zasięgu możliwości czasowych, składnikowych czy technicznych, zawsze wybieram samodzielne przygotowanie.
Posłużyłam się przepisem Akisa Petretzikisa, receptura okazała się bardzo łatwa i szybka, a pita udała mi się doskonale. Do tego, nie trzeba nawet rozgrzewać piekarnika, świetnie piecze się ja na patelni. Tak, tę pitę z powodzeniem wykonamy na warsztatach z kuchni greckiej.
Wydawało mi się, że placek grecki jest bardzo podobny do arabskiego, ale nic z tego. Arabski jest cieniutki, pita jest grubsza, po upieczeniu chrupiąca na wierzchu i wilgotna w środku.
Można ją przechować, ale tuż przed podaniem powinna być odpieczona w piekarniku. Pitę podaje się właściwie do wszystkiego, do sałatek, pieczonych warzyw i mięs w różnych postaciach. Przepis tak mi się spodobał, a pita jest wyjątkowo pyszna, że zamierzam ją wprowadzić do codziennego menu.















składniki:

na 6 placków
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki drożdży aktywnych suchych
160ml mleka
80ml letniej wody
320g mąki silnej ( chlebowej, białko 12g ) plus trochę do podsypywania
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka listków świeżego tymianku, posiekanych
oliwa


jak zrobić:

w średniej misce wymieszaj wodę, mleko, cukier i drożdże, odstaw na 5-10 minut, aż drożdże zaczną pracować i na wierzchu pojawi się pianka.
Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj do niej sól i tymianek, potem oliwę, wymieszaj, w środku zrób dołek i wlej rozczyn drożdżowy. Mieszaj łyżką, aż połączysz składniki w lepką kulkę, wysyp blat mąką, wyłóż ciasto na blat i wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, około 4-5 minut. Miskę wysmaruj oliwą, włóż do niej ciasto, przykryj folia spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na około 40 minut - ciasto powinno podwoić objętość.
Na średnim ogniu rozgrzej patelnię o grubym dnie. Blat wysmaruj oliwą, ciasto podziel na 6 kawałków, każdy naciągnij, będzie wyglądał jak kulka mozzarelli. Rozwałkuj każdy na placek o średnicy 20cm; jeżeli ciasto będzie się kleiło, dodaj więcej oliwy na blat.
Wlej kilka kropli oliwy na patelnię, ułóż na niej placek i piecz na każdej stronie 1-2 minuty, aż będzie delikatnie przyrumieniony. Pamiętaj, że pity greckie są wilgotne w środku i chrupiące z wierzchu. Podawaj z souvlakami albo z pieczonymi warzywami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz