poniedziałek, 18 marca 2019

pieczone warzywa zielone z cytryną

Warzywa zielone to te dla nas najzdrowsze. Jednocześnie, to warzywa, które najtrudniej przyrządzić w ciekawy i smaczny sposób. Ilu z nas nienawidzi brukselki? Podobnie jest z brokułami. Jedne i drugie są raczej mdłe, a przegotowane nie nadają się do jedzenia.
Dzisiejszy przepis to znowu inspiracja z telewizji śniadaniowej, naprawdę świetny sposób na warzywa. Szybki, bardzo wygodny i łatwy przepis, nawet dla początkujących w kuchni. Potrzebne jest duże naczynie żaroodporne albo blaszka, świeże warzywa, cytryny, i kilka podstawowych produktów, które zwykle mamy pod ręką.
Do pieczenia dodajemy magiczny składnik - dużo cytryny, takiej krojonej ze skórką, czosnek, a nawet papryczkę chilli, i warzywa zyskają nową jakość, nowy smak. Ja je najbardziej lubię z kawałkiem świeżego pieczywa, obficie skropione dobrą oliwą i posypane parmezanem, i może jeszcze z kieliszkiem białego wina. 















składniki:

1 duży brokuł - około 500g, umyty, odetnij różyczki, podziel je na połówki albo ćwiartki, łodygi grubo obierz ze skóry, pokrój na kawałki, dodaj do całości
250g brukselki, umytej i oczyszczonej, duże podziel na połówki
1 cytryna, najlepiej organiczna, umyta; 1/2 pokrojona w cienkie plasterki, druga połowa do doprawienia sokiem ( opcjonalnie )
3 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
oliwa z oliwek
sól, świeżo mielony pieprz
1 papryczka chilli, drobno posiekana z pestkami
1/2 łyżeczki płatków chilli
60 - 70g parmezanu, startego na tarce o grubych oczkach


jak zrobić:

w naczyniu nasmarowanym oliwą ułóż warzywa, wlej 3 łyżki oliwy, dodaj czosnek, posiekaną papryczkę, płatki chilli, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj wszystko, najlepiej dłońmi, żeby warzywa były dobrze natłuszczone. Teraz je ładnie ułóż, pomiędzy nimi poutykaj zwinięte plasterki cytryny. Całość posyp parmezanem, piecz w piekarniku rozgrzanym do 200', aż wierzch będzie złocisty, przez około 20 - 25 minut, a parmezan przypieczony i chrupiący.
Przed podaniem skrop oliwą, ewentualnie sokiem z cytryny, i jeszcze odrobiną świeżego parmezanu. Ja lubię posypać dodatkowo świeżo zmielonym pieprzem.
Podawaj natychmiast, z kawałkiem świeżego pieczywa.


Warzywa na zdjęciu zaraz idą do piekarnika, są natłuszczone oliwą i przyprawione. Będę je piekła, aż będą mocno złociste z wierzchu.




4 komentarze: