piątek, 11 lutego 2022

Brioszka szybka Enriki

No właśnie, brioszka to taki wypiek, który wymaga czasu. A ile czasu? Najlepiej jeśli ciasto wyrasta przez noc, na co ja nigdy nie mam cierpliwości ani czasu. Kiedy przychodzi mi ochota na ciasto czy pieczywo, to zwykle chcę, a często potrzebuję je tego samego dnia, po kilku godzinach. Wyjątek stanowi chleb na zakwasie, tu się nie da niczego przyspieszyć, zakwas ma swój timing i nie reaguje na żadne magiczne zaklęcia czy prośby.

Wracam do brioszki. Enrica Della  Martira to finalistka włoskiego Masterchefa, a specjalizuje się w wypiekach. Uwielbiam jej program z Chlebem i Oliwą, uczę się od niej i korzystam z jej przepisów, wszystkie są doskonałe i się udają. Dzisiejsza brioszka to jej przepis. Zapraszam i polecam.

Nie musicie piec brioszki, aż tak mocno, nie musi być aż tak ciemna, ja sugerowałam się tym, jak Enrica upiekła swoją.






















Składniki:

na średniej wielkości keksówkę - podłużną formę do pieczenia


180ml mleka

50g masła

60g cukru

szczypta soli

450g mąki, najlepiej Manitoba, albo innej wysokobiałkowej, ja użyłam mąki pszennej TYP 450

7g suchych drożdży

3 jajka plus 1 do posmarowania wierzchu




jak zrobić:

w rondelku podgrzej mleko z posiekanym masłem i cukrem. Masło rozpuść i odstaw rondelek do przestudzenia. 

Do miski wsyp mąkę, dodaj suche drożdże, wymieszaj. W osobnej misce ubij jajka, dodaj do nich mieszaninę mleka z masłem. Mokre składniki dodaj do suchych, mieszaj łyżką, teraz dodaj sól, dobrze wymieszaj całość. Masa jest mokra, kleista. Przykryj miskę folią spożywczą, odstaw na 3-4 godziny do wyrośnięcia, aż podwoi objętość, Moje ciasto wyrosło szybciej.

Wierzch wyrośniętego ciasta posyp mąką, wyjmij je z miski, rozciągnij je w prostokąt, zwiń w kiełbasę, podziel ją na 3 części. Każdą uformuj w kulę zawijając boki ciasta pod spód, tak jak przy formowaniu bułeczek. 

Formę keksówkę wysmaruj dokładnie masłem. Kule ciasta włóż do formy, jedną obok drugiej, przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia jeszcze na około godzinę, ciasto powinno wyrosnąć poza formę.

Jajko roztrzep z odrobiną mleka, posmaruj wierzch brioszki, piecz w 220' przez 20 minut, aż wierzch będzie mocno złocisty.





1 komentarz: