czwartek, 10 lutego 2022

Wegańska crostata zimowa, z borówkami i jabłkami

 Crostata, czyli tarta włoska. Włoska czy francuska, crostata czy galette, to tarty robione na podobnej zasadzie, czyli szybko, trochę niedbale, bez podpiekania idealnie uformowanego wcześniej spodu; przeciwnie, placek na spód może być lekko niestaranny, nierówny, podobnie jego brzeg, który przykryje częściowo nadzienie.

Nazwałam ją zimową, jako że owoce w nadzieniu to owoce całoroczne. Jabłka i to bardzo dobre, możemy kupić przez cały rok, podobnie, o dziwo, borówki. Borówki dodają tarcie smaku i zapachu lata, warto je dodać do nadzienia, ale jeżeli z jakiś powodów nie chcecie czy nie możecie, same jabłka będą też pyszne.

W kruchym cieście na spód nie ma ani jajka ani masła, użyłam oleju kokosowego i dodałam trochę wody, spód jest idealnie kruchy, wydaje mi się, że smakuje lepiej niż ten tradycyjny, z pewnością zachowuje kruchość do ostatniego okruszka.

















spód:

 

1 kubek mąki pełno zbożowej

1 ½ kubka mąki pszennej

1 ½ łyżki cukru

½ łyżeczki soli

3/4 kubka chłodnego oleju kokosowego w postaci stałej

kilka łyżek bardzo zimnej wody, ilość zależy od potrzeby


300g borówek, umytych

2 jabłka obrane, pokrojone w dość grube plasterki

kilka łyżek brązowego cukru

1 łyżka soku z cytryny

½ łyżeczki kardamonu

½ łyżeczki cynamonu

1 łyżka mąki ziemniaczanej

½ kubka mielonych migdałów


garść płatków migdałowych, leciutko uprażonych

garść listków świeżej mięty, opcjonalnie


jak zrobić:

 

wymieszaj mąkę z solą i cukrem, dodaj olej kokosowy, posiekaj nożem, aż się połączy z mąką – rób to szybko, dodaj odrobinę wody, szybko połącz całość, dodaj więcej wody, jeżeli trzeba. Zagnieć gładkie elastyczne ciasto. Uformuj dysk, zawiń w folię spożywczą, włóż do lodówki na 30 minut.

 

Przygotowane owoce wymieszaj z sokiem z cytryny, 4-5 łyżkami cukru ( ilość w zależności od tego jak słodkie są owoce ), kardamonem, cynamonem, szczyptą soli i mąką ziemniaczaną. Odstaw.

Wychłodzone ciasto rozwałkuj na okrągły placek o średnicy ok.35cm, zostaw margines 5cm, a środek posyp mielonymi migdałami. Wyłóż owoce na spód, ale bez soku który puściły. Zawiń brzeg do środka, przykrywając częściowo owoce, posyp całość cukrem brązowym i częścią listków mięty, a środek płatkami migdałów. Piecz w 190’ przez około 40 minut, aż brzeg będzie mocno złocisty. Przed podaniem możesz posypać dodatkowo płatkami migdałów i listkami mięty.

 













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz