Crostata, czyli tarta włoska. Włoska czy francuska, crostata czy galette, to tarty robione na podobnej zasadzie, czyli szybko, trochę niedbale, bez podpiekania idealnie uformowanego wcześniej spodu; przeciwnie, placek na spód może być lekko niestaranny, nierówny, podobnie jego brzeg, który przykryje częściowo nadzienie.
Nazwałam ją zimową, jako że owoce w nadzieniu to owoce całoroczne. Jabłka i to bardzo dobre, możemy kupić przez cały rok, podobnie, o dziwo, borówki. Borówki dodają tarcie smaku i zapachu lata, warto je dodać do nadzienia, ale jeżeli z jakiś powodów nie chcecie czy nie możecie, same jabłka będą też pyszne.
W kruchym cieście na spód nie ma ani jajka ani masła, użyłam oleju kokosowego i dodałam trochę wody, spód jest idealnie kruchy, wydaje mi się, że smakuje lepiej niż ten tradycyjny, z pewnością zachowuje kruchość do ostatniego okruszka.
spód:
1 kubek mąki pełno zbożowej
1 ½ kubka mąki pszennej
1 ½ łyżki cukru
½ łyżeczki soli
3/4 kubka chłodnego oleju kokosowego w postaci stałej
kilka łyżek bardzo zimnej wody, ilość zależy od potrzeby
300g borówek, umytych
2 jabłka obrane, pokrojone w dość grube plasterki
kilka łyżek brązowego cukru
1 łyżka soku z cytryny
½ łyżeczki kardamonu
½ łyżeczki cynamonu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
½ kubka mielonych migdałów
garść płatków migdałowych, leciutko uprażonych
garść listków świeżej mięty, opcjonalnie
jak zrobić:
wymieszaj mąkę z solą i cukrem, dodaj
olej kokosowy, posiekaj nożem, aż się połączy z mąką – rób to szybko, dodaj odrobinę wody, szybko połącz całość, dodaj więcej wody, jeżeli trzeba. Zagnieć gładkie elastyczne
ciasto. Uformuj dysk, zawiń w folię spożywczą, włóż do lodówki na 30 minut.
Przygotowane owoce wymieszaj z
sokiem z cytryny, 4-5 łyżkami cukru ( ilość w zależności od tego jak słodkie są owoce ), kardamonem, cynamonem, szczyptą soli i mąką ziemniaczaną. Odstaw.
Wychłodzone ciasto rozwałkuj na okrągły
placek o średnicy ok.35cm, zostaw margines 5cm, a środek posyp mielonymi
migdałami. Wyłóż owoce na spód, ale bez soku który puściły. Zawiń brzeg do środka, przykrywając
częściowo owoce, posyp całość cukrem brązowym i częścią listków mięty, a środek
płatkami migdałów. Piecz w 190’ przez około 40 minut, aż brzeg będzie mocno
złocisty. Przed podaniem możesz posypać dodatkowo płatkami migdałów i listkami
mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz