niedziela, 24 lipca 2022

Drożdżówki z konfiturą porzeczkową i kruszonką

 A jednak upiekłam moje ulubione ciasto drożdżowe, tym razem nie placek, a drożdżówki.

W moich zapasach owocowych znalazłam czerwoną porzeczkę, która czekała na wykorzystanie. Było jej trochę za mało, żeby zrobić placek, do drożdżówek ilość była idealna. Nie przepadam za porzeczkami, są dla mnie zbyt kwaśne, najczęściej przerabiam je na konfiturę, i to taką szybką. Nie będę podawała szczegółowego przepisu, bo ja sama robię ją na oko: oczyszczam owoce, oczywiście bez szypułek, wrzucam do garnka, dodaję cukier, ilość na oko - lekko zasypuję owoce, i smażę na średnim ogniu, aż konfitura będzie w miarę gęsta i lśniąca, mieszam ją bardzo często, żeby się nie przypaliła i nie przywarła do spodu.

Moje drożdżówki uformowałam w formie krążków, choć sama wolę zawijane. Niby niewielka różnica, a jednak; te z krążków rosną bardziej jak bułeczki, te zawijane są bardziej zbite i mniej bułkowate, według mnie lepsze są te drugie. Następną partię zrobię właśnie taką. Moje są idealnym wypiekiem śniadaniowym, można je podgrzać, można rozkroić i posmarować masłem...co kto lubi, do śniadaniowej kawy są idealne.























Składniki:

na 16 drożdżówek


500g mąki pszennej typ 500, plus 1 łyżeczka do zaczynu drożdżowego

40g drożdży

250ml mleka

100g masła, roztopionego i przestudzonego

szczypta soli

100g cukru, plus 1 łyżeczka do zaczynu drożdżowego

4 żółtka

1 jajko do posmarowania wierzchu


kruszonka:

200g mąki pszennej typ 500

110g cukru

110g miękkiego masła

szczypta soli


konfitura porzeczkowa - może być inna


jak zrobić:

mleko podgrzej, powinno być letnie, nie cieplejsze niż 36', rozkrusz i wsyp do niego drożdże, 1 łyżeczkę mąki i 1 łyżeczkę cukru, wymieszaj, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce, żeby zaczęły pracować, na około 5-10 minut.

Do misy wsyp mąkę, dodaj cukier i wymieszaj, po środku zrób dołek, wlej rozczyn drożdżowy, mieszaj łyżką drewnianą zagarniając od środka, wlej roztopione masło, mieszaj, dodaj żółtka, teraz już dobrze wymieszaj całą masę, aż wszystkie składniki się połączą - możesz to robić łyżką albo robotem czy mikserem z końcówką hakiem.

Teraz zacznij wyrabiać ciasto, ręką może być ciężko, bo jest dość kleiste, wtedy możesz trochę podsypywać mąką, najlepiej spisuje się robot albo mikser. Wyrabianie powinno trwać około 10 minut, aż ciasto będzie gładkie. Jeżeli jest rzadkie, możesz zostawić wyrobione ciasto w misie, przykry folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na około 60 minut, aż podwoi objętość. Jeżeli jest bardziej zwarte, szczególnie, jeżeli wyrabiałaś ręką, przełóż je do nasmarowanej olejem miski, przykryj folią i odstaw.

Przygotuj kruszonkę:

wszystkie składniki zagnieć, aż powstanie kruszonka, wstaw do lodówki.

Wyrośnięte ciasto wyłóż na podsypany mąką blat, uderz, żeby je odgazować. Podziel na dwie części, a potem każdą na 8 równych porcji. Z tych proporcji składników drożdżówki trzeba piec na dwóch blaszkach.

Z każdej porcji uformuj kulkę, kulkę rozwałkuj na krążek o grubości 0.5-0.7cm. Krążki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowuj 2cm odstępy bo urosną. Spodem szklanki wyciśnij po środku każdego krążka zagłębienie, mocno dociskaj, żeby się utrzymało. Po środku ułóż porcję konfitury. Gotową blaszkę przykryj ściereczką, zostaw, żeby ciasto trochę się napuszyło. Piekarnik rozgrzej do 180'.

Rozbełtaj widelcem jajko z odrobiną wody, posmaruj pędzlem boki drożdżówek. Posyp wierzch obficie kruszonką. Piecz w 180' przez około 15-20 minut, aż będą delikatnie złociste z wierzchu, nie przeciągaj pieczenia, bo wyrosną za bardzo i będą suche.





2 komentarze: