sobota, 2 lipca 2022

Szybki chleb włoski na drożdżach, orkiszowy

 Chleby na zakwasie są najlepsze, niezaprzeczalnie. Jednak nie da się ich zrobić szybko, a to szczególnie ważne, kiedy chleb jest potrzebny na już. Regularnie piekę pieczywo na zakwasie, jest zdrowe, smaczne, z pewnością dietetycznie najbardziej pożądane. Czasami jednak mam ogromną ochotę na włoskie pieczywo, pszenne, o mięciutkim miąższu i chrupiącej skórce. 

Takie pieczywo smakuje wyjątkowo, najbardziej je lubię z masłem i serem  albo z konfiturą truskawkową. Włosi pieką takie chleby regularnie, to ich codzienne pieczywo, jada się je z oliwą i solą, są niezbędne jako dodatek do dań z sosem, wtedy macza się świeżutki chleb w sosie, smakuje fantastycznie.

Mój dzisiejszy przepis jest naprawdę jednym z szybszych. Uwierzycie, jeżeli Wam powiem, że można go zrobić od początku do końca, od rozczynu do bochenka chleba w niecałe dwie godziny? Trudno uwierzyć, ale tak właśnie jest. A chleb jest doskonały, idealny do zrobienia kanapek, można go podpiekać, będzie smakował jeszcze lepiej, nadaje się do zamrożenia, po rozmrożeniu jest świeży jak po wyjęciu z piekarnika. 



































składniki:

na 1 średniej wielkości chleb

1 kubek ( 250ml ) ciepłej wody o temperaturze 36-38'
1 łyżeczka cukru
12g suchych drożdży  albo 24g drożdży świeżych
2 łyżki oliwy
3 kubki mąki orkiszowej TYP 650 ( można użyć mąki pszennej TYP 500 )
1 łyżeczka soli

1 kubek = 250ml

jak zrobić:

w dużej misce przygotuj rozczyn drożdży: do wody dodaj cukier i 1 łyżeczkę mąki, wymieszaj, wsyp drożdże suche, albo rozetrzyj palcami świeże, wymieszaj, zostaw na około 10 minut, żeby zaczęły pracować. Kiedy na wierzchu rozczynu pojawi się piana, dodaj oliwę i 1 kubek mąki. Wymieszaj drewnianą łyżką, dodaj drugi kubek mąki, wymieszaj, aż składniki się połączą. Ciasto jest kleiste, najlepiej jest wyrabiać je w robocie, wyrabiaj przez co najmniej 10 minut, dosypując resztą mąki, aż ciasto będzie gładkie, miękkie i elastyczne. Jeżeli dasz radę, możesz wyrabiać ręką, ale staraj się nie dodawać więcej mąki.
Nasmaruj miskę olejem , przełóż do niej ciasto, przykryj folią spożywczą. Odstaw miskę w ciepłe miejsce, zostaw na około 1 godzinę, aż urośnie - powinno podwoić objętość.
Wyjmij ciasto z miski, lekko odgazuj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, na papierze uformuj ciasto w podłużny gruby wałek - najlepiej rozwałkuj je na na dość gruby prostokąt, a potem zwiń w rolkę o wydłużonych końcach, przykryj ściereczką i zostaw ponownie do wyrośnięcia na 30 minut. Wierzch napuszonego ciasta natnij nożem w trzech - czterech miejscach. Piekarnik rozgrzej do 200' i piecz chleb przez 20 - 25cm, aż będzie lekko złocisty. Upieczony chleb przełóż na kratkę do wystudzenia. Najlepszy jest jeszcze lekko ciepły.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz