wtorek, 12 lutego 2013

CHEESECAKE BROWNIES czyli Brownies z Sernikiem

12 February, 2013
Ostatki dzisiaj, ale ponieważ wypieki na ten czas już u mnie były, zaproponuję coś zupełnie innego.
Brownies lubię bardzo i przepis na to ciasto mam doskonały (był już wcześniej). Sernik zdecydowanie należy do moich ulubionych. A David Lebovitz wpadł na cudowny pomysł połączenia obu tych smaków i powstał wypiek o zupełnie nowej jakości, łączący w sobie wytrawny smak gorzkiej czekolady i delikatną  słodycz sernika. Te smaki przenikają się i uzupełniają wzajemnie. Konsystencje obu mas pasują do siebie idealnie, lekko mokre i żujące brownies w połączeniu z kremowym sernikiem wydają się  być dla siebie stworzone.
Krótko mówiąc, dzisiaj będzie Cheesecake Brownies.




CHEESECAKE BROWNIES czyli Brownies z Sernikiem

Składniki:
Brownies:

85g masła pokrojonego na małe kawałki
195g gorzkiej czekolady, posiekanej na kawałki
130g cukru
2 duże jajka o temperaturze pokojowej
70g mąki pszennej
1 łyżka ( 8g ) kakao, dobrej jakości
szczypta soli - około 1/8 łyżeczki
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego





Cheesecake / sernikowa góra:

225g białego sera, najlepiej kremowego
1 duże żółtko jajka
75g cukru
1/8 łyżeczki ekstraktu waniliowego





Jak zrobiłam:
brownies:

1.   W rondelku roztopiłam masło, wrzuciłam czekoladę i na małym ogniu mieszałam masę, aż czekolada dokładnie się rozpuściła. 

2.   Zdjęłam z ognia i dodałam cukier i jajka, dobrze wymieszałam.

3.   Dodałam mąkę, sól i kakao, wymieszałam, a potem ekstrakt waniliowy i rozprowadziłam dokładnie.

4.   Przygotowałam małą blaszkę kwadratową (20x20cm), czyli wyłożyłam ją papierem do pieczenia, który lekko natłuściłam. Piekarnik rozgrzałam do 175'C.

5.   Masę czekoladową wyłożyłam i równo ją rozprowadziłam na natłuszczonym papierze do pieczenia.





cheesecake/ sernikowa góra:

1.   Wszystkie składniki, czyli ser, cukier, ekstrakt waniliowy i żółtko wymieszałam bardzo dokładnie, aż uzyskałam masę o idealnie kremowej konsystencji. 

2.   Masę serową wyłożyłam na czekoladowy spód w postaci 8 górek ciasta, a potem delikatnie je rozprowadziłam przy pomocy płaskiego noża na całej jego powierzchni. Trzeba uważać, żeby nie wymieszać obu warstw.





Całość:

Włożyłam blaszkę do nagrzanego piekarnika i piekłam przez około 35 minut; kiedy środek lekko się zetnie, ciasto już jest gotowe. Nie ma być suche, ale lekko wilgotne i żujące.





Brownies robi się bardzo łatwo i szybko, pieczenie też trwa krótko. Przepis jest idealny na szybki wypiek do popołudniowej kawy, albo kiedy goście już pod drzwiami.
Idealna odmiana dla wielbicieli brownies.



    






21 komentarzy:

  1. Sernikowe brownies jest pyszne!
    Chciałabym sięgnąć po kawałek...

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wygląda, chętnie bym zjadła go:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie brownies zdecydowanie trafia w moje kubki smakowe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piekne zdjęcia wywołują ślinotok...;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. chętnie spróbowałaby Twojego brownie, pięknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. pięknie wygląda, a jakie smaczne zdjęcia ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. oj tak, połączenie idealne!
    z wierzchu masa serowa wygląda jak kremowa polewa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest doskonałe kremowa w konsystencji i smaku:)

      Usuń
  8. o rany, jak jak uwielbiam serniko-brownie! pycha! Pozdrawiam, Asia

    OdpowiedzUsuń
  9. Dwa boskie ciasta w jednym - to jest to, co Tygryski lubią najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń