sobota, 16 lutego 2013

CIASTECZKA BEKONOWE Z SYROPEM KLONOWYM

16 February, 2013
Bułeczki i muffiny to moja ogromna słabość.
Lubię i słodkie i słone, ale te drugie zdecydowanie bardziej.
Kiedy trafiłam na przepis Deb Perelman w jej 'the Smitten kitchen cookbook' na .....no właśnie Zastanawiałam się, już po upieczeniu ich, czy to bardziej bułeczki czy ciasteczka. Autorka nazywa je 'biscuits', ale ja myślę, że najlepiej odda ich charakter polska nazwa 'ciasteczka'.
Lekkie, słodko - słone i bardzo wyszukane w smaku, okrąglutkie i mięciutkie ciasteczka. Są świetnym dodatkiem do jajek w każdej postaci, sadzonych, jajecznicy, czy prostego w składzie omletu.
Bardzo dobrze smakują również jako przekąska do wina czy piwa.
Będę je piekła często, bo dobrze jest mieć ciasteczka bekonowe w puszce w kuchni pod ręką, tak gdyby przyszła na nie ochota.






CIASTECZKA BEKONOWE Z SYROPEM KLONOWYM


Składniki:

około 85g bekonu albo boczku
60ml syropu klonowego
190g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
około 60g masła, zimnego i pokrojonego na małe kawałeczki
60ml maślanki







Jak zrobiłam:

1.   Podsmażyłam boczek, aż był lekko chrupki. Jeżeli jest chudy i nie wytopiło się zbyt dużo tłuszczu, trzeba dodać do ilości podanej około 2 łyżki masła. Jeżeli tłuszcz się wytopi, najlepiej jest go zlać i schłodzić w lodówce przed dodaniem do ciasta. Boczek pokroiłam na małe kawałki.

2.   W misce wymieszałam mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodałam masło i schłodzony tłuszcz z boczku (było go około 2 łyżki). Czubkami palców połączyłam składniki. Ciasto powinno mieć grudkowatą konsystencję.




3.   Do pokrojonego boczku dodałam syrop klonowy. Wymieszałam i odstawiłam.

4.   Rozgrzałam piekarnik do 190'C. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia. 






5.   Do suchych składników dodałam boczek z syropem klonowym, delikatnie połączyłam łyżką, a potem krótko wyrobiłam ręką. Ciasto nie powinno być zbyt mocno wyrobione; kawałki masła i lekko grudkowata konsystencja spowodują, ze ciastka będą delikatnie i nie twarde.





6.   Wysypałam blat mąką i ciasto rozwałkowałam na gruby, około 2cm placek. Wykroiłam okrągłe placuszki o średnicy około 4cm. Ciasteczka ułożyłam na blaszce.






7.   Piekłam przez około 15 minut; trzeba pilnować i kiedy ciasteczka lekko się zrumienią, wyjąć z piekarnika, żeby nie wysuszyć ich za bardzo.





Ciasteczka bekonowe robi się bardzo łatwo i szybko. Są doskonałym dodatkiem do różnych smaków. Ja je zjadłam z prostą sałatką z cykorii i pomidorów koktajlowych. Ważnym składnikiem jest syrop klonowy, którego niestety nie da się niczym innym zastąpić.



7 komentarzy: