sobota, 27 czerwca 2015

czereśniowy sernik z białą czekoladą na spodzie owsianym

Kolejny sernik, aż trudno w to uwierzyć znając moją miłość do słodyczy, powstał z potrzeby i konieczności.
Od ponad tygodnia skazana jestem na dietę o konsystencji płynu ewentualnie papki.
Nie jadam produktów nabiałowych, czyli jogurty, kefiry czy twarożki odpadają, nie przepadam również za papką z owoców, chociaż jedzenie dla dzieci ze słoiczków też przerobiłam. Bardzo lubię warzywa, ale po zjedzeniu kilogramów papki z kalafiora, marchewki i ziemniaków mój organizm domaga się czegoś innego, nie ma co się oszukiwać, słodkiego. Konsystencją sernika jest idealna dla moich potrzeb.
Czereśnie zalewają stragany na rynkach, będzie sernik z czereśniami. Byłoby to za proste, obsypać sernik świeżymi czereśniami, a więc zrobiłam czereśnie z syropu, a całość umieściłam na spodzie owsianym. W masie sernika jest roztopiona biała czekolada, która nadaje inną jakość smakowi i konsystencji. Sernik jest aksamitnie gładki i delikatny z wyczuwalną nutą białej czekolady.











Składniki:
spód:

3/4 kubka płatków owsianych górskich
80g masła roztopionego
 2 łyżki cukru brązowego
szczypta soli
2 łyżki bułki tartej - najlepiej domowej roboty
1/3 tabliczki gorzkiej czekolady, startej na grubych oczkach

masa serowa:

750g białego sera śmietankowego - użyłam serka śmietankowego półtłustego z Czarnkowa
1 1/3 kubka cukru
4 jajka
140g białej czekolady ( 100 plus 40 )
1/2 kubka śmietany kremówki 30%
1 opakowanie cukru waniliowego

czereśnie:

1 kubek cukru
1/2 kubka wody
garść czereśni odpestkowanych

polewa czekoladowa- opcjonalnie:

3 łyżki śmietany kremówki 30%
50g gorzkiej czekolady połamanej na kawałki 











Jak zrobiłam:

spód:

Wymieszałam rozpuszczone masło z płatkami owsianymi, cukrem, szczyptą soli i bułką tartą. Formę do tarty 28cm  wyłożyłam papierem do pieczenia. Masę z płatków owsianych przełożyłam na spód, wyrównałam, ubiłam lekko łyżką, posypałam startą gorzką czekoladą i odstawiłam.

czereśnie:

W małym rondelku zagotowałam wodę z cukrem, gotowałam mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuścił. Do gotującego syropu włożyłam czereśnie, doprowadziłam syrop ponownie do wrzenia, na małym ogniu gotowałam przez 6-7 minut. Ostrożnie wyjęłam czereśnie na sitko, żeby je odsączyć.

ser:

Mikserem wymieszałam ser z kremówką, dodałam cukier i cukier waniliowy, ubiłam mikserem, a potem po jednym jajku cały czas ubijając. 
100g białej czekolady rozpuściłam w garnuszku w kąpieli wodnej, czyli garnuszku umieszczonym na trochę większym garnku z wodą na dnie postawionym na małym ogniu. Mieszałam, a kiedy czekolada się rozpuściła lekko ją przestudziłam i dodałam do masy serowej, wymieszałam całość mikserem.
Pozostałą czekoladę posiekałam na kawałeczki, które też dodałam do masy serowej.
Masę serową ostrożnie, żeby nie uszkodzić, wyłożyłam na spód owsiany. Na wierzchu delikatnie ułożyłam kilka czereśni z syropu, resztę zostawiłam do dekoracji. Piekłam przez około 55-60 minut w 180'C, brzeg powinien być rumiany, chociaż środek jeszcze lekko luźny.
Po upieczeniu zostawiłam w piekarniku przez 15-20 minut przy uchylonych drzwiczkach.



       




całość:

Udekorowałam resztą czereśni z syropu. Polałam rozpuszczoną w 2-3 łyżkach śmietany kremówki gorzką czekoladą.

Przed pokrojeniem sernik powinien być zupełnie wystudzony, najlepiej po 4 godzinach.

3 komentarze:

  1. Sernika z czereśniami jeszcze nie piekłam, muszę nadrobić. Życzę szybkiego powrotu do normalnej diety:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję Olga! Już w poniedziałek mam nadzieję pozbędę się szwów..jeżeli jeszcze nie, będzie kolejny sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  3. prawdziwa poezja, którą warto wprowadzić do domowego jadłospisu :)

    OdpowiedzUsuń