piątek, 5 czerwca 2015

sałatka z arbuza, truskawek i zatarowych kul z białego sera z migdałami

To zdecydowanie najlepsza sałatka jaką zdarzyło mi się jeść ostatnimi czasy, a nie jestem wielbicielką owoców. Szczerze mówiąc, zauroczyły mnie jej kolory, kompozycji smaków nie dawałam większych szans, no bo arbuz i truskawki w takiej ilości? Bez zieleniny? Jakże się myliłam, jakość smaku zdecydowanie dorównuje, jeżeli nie przewyższa jej walorów estetycznych, do tego sałatka jest dietetyczna, ale bardzo sycąca. Idealna na lato, doskonała dla osób uprawiających sport, świetna dla takich jak ja, którzy nie przepadają za owocami i nie za bardzo wiedzą, jak je bezboleśnie wprowadzić do diety.
Opis będzie krótki, wystarczy zaopatrzyć się w kilka składników i je połączyć.
Zatar można kupić w sklepach z żywnością orientalną, ale można zamiast niego użyć dowolnych suszonych ziół z odrobiną soli.



 











Składniki:

1/2 średniej wielkości arbuza, obranego ze skóry i oczyszczonego z pestek, pokrojonego w średniej wielkości kostki
około 150g truskawek, bez szypułek, przekrojonych na połówki - jeżeli bardzo duże to na ćwiartki
około 100g białego sera półtłustego
4-5 łyżek zataru, albo innych ziół suszonych ( tymianek, bazylia..z odrobiną soli )
1 duża łyżka soku z cytryny
1 mały pęczek mięty, porwanej na kawałki
1/4 kubka migdałów bez skórki, uprażonych na suchej patelni







Jak zrobiłam:

Z białego sera ulepiłam kulki o średnicy około 2cm i obtoczyłam je w zatarze. Odłożyłam do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.

W dużej misce ułożyłam kostki arbuza i połówki truskawek. Dodałam uprażone migdały, włożyłam kule z białego sera, posypałam miętą i skropiłam sokiem z cytryny. Sałatka gotowa., najlepiej podawać natychmiast.







Kule z białego sera można zrobić większe, wtedy połamać na kawałki, tej wielkości kulki można przełamać na pół.
Sałatka jest doskonała sama, z kawałkiem pieczywa, ale również do mięsa, szczególnie mięsa z grilla.










4 komentarze: