wtorek, 23 marca 2021

Bezglutenowy placek z owocami

Tak sobie przeglądałam Instagram, i zatrzymałam się na apetycznym zdjęciu ciasta o nazwie proteinowe autorstwa słynnego blogera Rozkoszny. Jak proteinowe, to może bezglutenowe pomyślałam. I tak też było, a że ciągle szukam bezglutenowych inspiracji, wypróbowałam ten przepis.

Ciasto jest bardzo kokosowe, a to świetnie pasuje do delikatnej kwaśności owoców. Nie jest zbyt słodkie, więc tym, którzy lubią słodko, jak ja, radzę dodać więcej miodu albo jakiegoś dosładzacza w stylu cukru kokosowego czy syropu z agawy. Mąka kokosowa jest delikatna i bezglutenowa, czyli się nie klei, więc kruszona z niej jest dość sypka. Jeżeli nie musicie pilnować diety bezglutenowej rygorystycznie, można domieszać trochę innej mąki do kruszonki, będzie bardziej twarda i zwarta.











Składniki:

na blaszkę 21cm x 21cm


ciasto:

7 jajek

1/4 kubka miodu albo ksylitolu, albo cukru kokosowego, radzę dać trochę więcej

2/3 kubka mąki kokosowej

1/3 kubka oleju kokosowego roztopionego i przestudzonego

szczypta soli

2 łyżeczki proszku do pieczenia

owoce: maliny mrożone lub świeże, borówki, truskawki, do wyboru albo mieszane


kruszonka:

70g mąki kokosowej

2-3 łyżki cukru kokosowego

60g masła




Jak zrobić:

blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzej do 160'.

Jajka z cukrem ubijaj mikserem na bardzo puszystą masę, przez około 7-8 minut, powinna znacznie powiększyć objętość. Ciągle ubijając, wlej olej kokosowy.

W osobnej misce połącz suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i sól, powoli wsypuj do masy jajecznej, wymieszaj. Masa powinna mieć konsystencję budyniu. Wyłóż ją do formy. Na wierzchu ułóż owoce. 

Składniki kruszonki zagnieć na zwartą masę. Jeżeli jest za sypka dodaj masła, a jeżeli za mokra, dodaj więcej mąki. Pokrusz ją na owocach. Możesz  dodatkowo posypać wierzch cukrem kokosowym albo ksylitolem.

Piecz przez około 20-30 minut, do suchego patyczka. Jeżeli zacznie się przypiekać z wierzchu, przykryj folią aluminiową i piecz dalej, aż spód będzie dopieczony.












2 komentarze: