poniedziałek, 8 marca 2021

Brukselka z dressingiem cytrusowym

Należę do tych szczęśliwców, którzy kochają brukselkę, gotuję i przyrządzam ją na różne sposoby i wyszukuję coraz to nowe. 

Ostatnio trafiłam na przepis na blogu @rozkoszny, bardzo mi się spodobał i natychmiast go wypróbowałam. Brukselki z cytrusami jeszcze nie próbowałam. Smak jest ciekawy, przede wszystkim dzięki orzeźwiającym cytrusom, chrupiąca, bo zostawiamy ją lekko twardą, al dente, do tego chrupiące orzechy czy migdały, wcześniej uprażone, sprawiają, że taka brukselka plasuje się w kategorii pomiędzy warzywem a deserem. Podobny sposób podania warzyw świetnie spisze się również w przypadku brokułów czy nawet kapusty. Składniki podaję w ilościach bardzo przybliżonych, ilość czosnku, orzechów czy oliwy można zmieniać w zależności od upodobań, nie wpłyną w żaden sposób na jakość przygotowania brukselki.

Michał @rozkoszny podaje tę brukselkę na bliskowschodnim serku Labneh, można też na jogurcie greckim, ja pominęłam, bo wolę brukselkę samą. Przy okazji napiszę, jak zrobić Labneh, bo warto wiedzieć, to pyszny, delikatny serek.















Składniki:

400g brukselki, umytej i pokrojonej na połówki

kilka, 4-5 ząbków czosnku, pokrojonych w grube plasterki

oliwa

50g orzechów laskowych albo migdałów, uprażonych na suchej patelni, potem grubo posiekanych


dressing cytrusowy:

słoik 300ml


1  łyżeczka skórki otartej z cytryny plus 1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka skórki otartej z limonki plus 1 łyżka soku z limonki

1 łyżeczka skórki otartej z grejpfruta plus 1 łyżka soku z grejpfruta

1 łyżka miodu

1 łyżka octu, jabłkowego czy winnego

60ml oliwy virgin

sól, pieprz





Jak zrobić:

przygotuj dressing: przełóż skórkę i sok z cytrusów do słoika, dodaj miód, ocet i oliwę, dopraw solą i pieprzem. Zakręć słoik i potrząsaj nim przez dobrą chwilę, żeby składniki się połączyły. Skosztuj i dopraw zgodnie ze swoim smakiem, pamiętając, że dressing musi mieć wyrazisty smak. Dressing możesz przechowywać w lodówce nawet do 2 tygodni.

Na zimną patelnię wylej 3-4 łyżki oliwy, dodaj czosnek. Podgrzewaj, aż czosnek się zacznie rumienić, szybko wyjmij go z oliwy i przełóż na deskę. Posiekaj drobno i odłóż.

Na innej suchej patelni upraż orzechy czy migdały.

Na patelnię wyłóż przekrojone brukselki, smaż, aż zaczną się przypalać, ale pod kontrolą; powinny poczernieć w niektórych miejscach i zmięknąć, chociaż jednak ciągle zostać al dente. Dodaj posiekane orzechy czy migdały, posiekany wcześniej czosnek i 3 łyżki dressingu cytrusowego, dokładnie wymieszaj i podawaj.







 




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz