czwartek, 4 marca 2021

Krem czekoladowy a'la nutella

 Kto nie lubi nutelli? Kochamy ją! Ale są w niej składniki, olej palmowy i emulgatory, które sprawiły, że nie cieszy się już taką sławą jak kiedyś. Poszukujemy produktów, które nie kolidują z dobrem środowiska, a jednocześnie są w zgodzie z naszym zdrowiem, produktów w pełni naturalnych i pełnowartościowych. 

Nutella to nic innego jak krem z orzechów laskowych, z dodatkiem tłuszczu, kakao i mleka (w proszku). Spróbujmy więc ją odtworzyć, zmieniając tłuszcz, pomijając mleko w proszku i oczywiście emulgatory i inne takie. Krem jest pyszny, o głęboko czekoladowym smaku i przyjemnej konsystencji. Dobry, silny malakser z pewnością zblenduje krem jeszcze lepiej, będzie jeszcze gładszy i bardziej aksamitny, chociaż taki lekko chropowaty jak mój, też jest pyszny, trochę taki, jak masło orzechowe z kawałkami orzechów.

Krem jest doskonały do białego pieczywa, albo jako nadzienie do rogalików czy ciastek przekładanych. Na zdjęciach brioszki sycylijskie - bułeczki drożdżowe, przepyszne i bardzo łatwe, przepis na nie wkrótce.












Składniki:

na duży słoik


2 kubki orzechów laskowych

1 kubek gorzkiej czekolady (drażetek albo kawałków połamanej)

1 łyżka oleju kokosowego

1/4 łyżka kakao

4 łyżki miodu, syropu klonowego albo syropu z agawy

1 łyżeczka wanilii

1/4 łyżeczki soli





Jak zrobić:

rozgrzej suchą patelnie, wsyp orzechy laskowe i praż przez kilka minut, aż łupinki zaczną pękać, a orzechy mocno pachnieć. Wysyp je na ściereczkę bawełnianą, pocieraj, aż większość łupinek odpadnie. Przesyp je do blendera i zmiksuj na w miarę gładki krem, blenduj około 10 minut, aż orzechy zaczną się zamieniać w masło. 

W rondelku rozpuść czekoladę i olej. Przelej do orzechów, dodaj sól, wanilię i kakao, potem miód, jeszcze zmiksuj, ale już krótko. Spróbuj, możesz doprawić solą czy miodem, jeżeli uznasz, że czegoś mu brakuje.

 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz