Przepis podała Maria Elia, brytyjski kucharz, który wzbogaca swoją kuchnię etnicznymi przepisami dzięki greckim korzeniom.
Bardzo lubię bakłażany, mają piękny kształt i kolor, są po prostu warzywnym dziełem sztuki.
Mimo, że ogólnie dostępne, nie są wystarczająco popularne w kuchni. Mam nadzieję, że po przepis, który Wam podam, będziecie chętnie sięgali, szczególnie latem, kiedy grillowanie jest szczególnie popularne.
Ser halloumi z granatem zawijany w bakłażanie
2 - 3 bakłażany, w zależności od ilości osób
ser cypryjski halloumi - możecie go kupić w większości supermarketów
oliwa
sól, pieprz, oregano
cytryna
parmezan
granat (pestki) do przybrania
Dressing do bakłażanów:
czosnek, cytryna, miód, ocet balsamiczny (czerwony, winny), trochę wody
Pokrój bakłażana w plastry około 0.5 cm grubości. Posmaruj plastry oliwą z każdej strony.
Posyp solą i pieprzem, a potem piecz na grillu albo na dobrze rozgrzanej patelni grillowej ok. 3 minuty z każdej strony (aż plastry ozdobi efektowny deseń w paski).
Ser halloumi pokrój w kawałki o kształcie prostokątnych słupków, posyp oregano, skrop cytryną i zawiń w bakłażana.
Skrop bakłażany i ozdób pestkami z granatu, obsypując nimi bakłażany dookoła.
Do tego doskonała będzie sałatka z arbuzem i pomidorami.
Sałatka z arbuzem
Podpiecz skropioną oliwą ciabatę albo bagietkę wiejską na grillu albo w piekarniku. Skrop pieczywo octem balsamicznym.
Arbuza pokrojonego w duże kostki wymieszaj z podpieczonym chlebem połamanym na kawałki.
Dodaj czerwoną cebulę pokrojoną w cienkie plastry. Wszystko wymieszaj.
Pokrój pomidory różnych rodzajów i kolorów w spore kawałki, dodaj trochę soku z cytryny, listki mięty, oregano, można też dodać bazylię.
Wszystko wymieszaj i odstaw na 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz