środa, 13 czerwca 2012

13 czerwca 2012

Dzisiaj opowiem Wam, jak łatwo przygotować bakłażany pachnące Grecją.
Przepis podała Maria Elia, brytyjski kucharz, który wzbogaca swoją kuchnię etnicznymi przepisami dzięki greckim korzeniom.
Bardzo lubię bakłażany, mają piękny kształt i kolor, są po prostu warzywnym dziełem sztuki.
Mimo, że ogólnie dostępne, nie są wystarczająco popularne w kuchni. Mam nadzieję, że po przepis, który Wam podam, będziecie chętnie sięgali, szczególnie latem, kiedy grillowanie jest szczególnie popularne.






Ser halloumi z granatem zawijany w bakłażanie

2 - 3 bakłażany, w zależności od ilości osób
ser cypryjski halloumi - możecie go kupić w większości supermarketów
oliwa
sól, pieprz, oregano
cytryna
parmezan
granat (pestki) do przybrania

Dressing do bakłażanów:

czosnek, cytryna, miód, ocet balsamiczny (czerwony, winny), trochę wody

Pokrój bakłażana w plastry około 0.5 cm grubości. Posmaruj plastry oliwą z każdej strony.
Posyp solą i pieprzem, a potem piecz na grillu albo na dobrze rozgrzanej patelni grillowej ok. 3 minuty z każdej strony (aż plastry ozdobi efektowny deseń w paski).
Ser halloumi pokrój w kawałki o kształcie prostokątnych słupków, posyp oregano, skrop cytryną i zawiń w bakłażana.








Przygotuj dressing do bakłażanów: połącz wszystkie składniki, czyli rozdrobniony czosnek, sok z cytryny, łyżkę miodu, łyżkę octu i trochę wody. Możesz dodać łyżkę oliwy.
Skrop bakłażany i ozdób pestkami z granatu, obsypując nimi bakłażany dookoła.

Do tego doskonała będzie sałatka z arbuzem i pomidorami.

Sałatka z arbuzem

Podpiecz skropioną oliwą ciabatę albo bagietkę wiejską na grillu albo w piekarniku. Skrop pieczywo octem balsamicznym.
Arbuza pokrojonego w duże kostki wymieszaj z podpieczonym chlebem połamanym na kawałki.
Dodaj czerwoną cebulę pokrojoną w cienkie plastry. Wszystko wymieszaj.
Pokrój pomidory różnych rodzajów i kolorów w spore kawałki, dodaj trochę soku z cytryny, listki mięty, oregano, można też dodać bazylię.
Wszystko wymieszaj i odstaw na 10 minut. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz