Lekkie
danie, doskonałe wiosną, zaczerpnęłam od Katie. Zabiera trochę czasu ale jest
zdecydowanie warte tego. Jest świetną kombinacją smaków i wykorzystuje produkty
sezonowe.
Kasza
jęczmienna i soczewica z pieczonymi pomidorkami, chorizo, zieloną fasolką
szparagową i rzodkiewką
1 kubek perłowej kaszy
jęczmiennej
1 kubek zielonej soczewicy (ja
użyłam tej zwykłej)
duża garść pomidorków
koktajlowych
duża garść zielonej fasolki
szparagowej
garść młodej rzodkiewki
pokrojonej w cieniutkie plasterki
2 średniej wielkości
hiszpańskie kiełbaski chorizo
sok z 2 cytryn
oliwa virgin
sól i świeżo zmielony
czarny pieprz
1 łyżka maku
ósemki cytryny do podania
listki świeżej bazylii
Rozgrzej piekarnik do 140 C
Przekrój
pomidorki na pół, skrop oliwą i piecz w piekarniku przez ok. godzinę aż będą
skarmelizowane.
W tym samym
czasie zagotuj wodę i wrzuć fasolkę – na małym ogniu gotuj przez 2-3 min.
Wyjmij i zanurz aby ostygła w wodzie z lodem. Pokrój na małe kawałki.
Aby ugotować
kaszę zalej 1 objętość (kubek) 3 objętościami wody (3 kubkami) i doprowadz do
wrzenia. Duś na małym ogniu przez 35 min. Potem odcedz, i przepłucz zimną wodą.
Odstaw do ostygnięcia. Zmieszaj dokładnie sok z 1 cytryny, 1 łyżkę oliwy,
trochę czarnego pieprzu i polej tym kaszę; wymieszaj i odstaw.
Gotując
kaszę zajmij się soczewicą; proporcje takie jak przy kaszy – 1 objętość
soczewicy zalej 3 objętościami wody, zagotuj i duś przez ok. 25 min. aż będzie
ugotowana ale lekko twardawa. Odsącz, przepłucz zimną wodą i ponownie odsącz,
potem dodaj do kaszy.
W rondlu
rozgrzej 1 łyżkę oliwy, wrzuć pokrojone w plasterki chorizo i smaż przez ok. 10
min. aż będą złotawe i chrupiące. Wyjmij plasterki kiełbaski a do wytopionego
tłuszczu dodaj sok z drugiej cytryny i wymieszaj, żeby się dobrze połączyły.
Dobrze podgrzej, wrzuć kaszę z soczewicą, dodaj pokrojoną fasolkę, pokrojoną w
plasterki rzodkiewkę, pomidorki, posyp makiem i podawaj z łódeczkami cytryny i
listkami bazylii.
Ta ilość
wystarcza na 4 porcje. Możesz również przyrządzić ją w wersji wegetariańskiej,
zamiast chorizo użyj sera feta albo podsmażonego sera halloumi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz