piątek, 15 czerwca 2012

15 czerwca 2012

TRUSKAWKI

Lato, czerwiec, zapachy, owoce, truskawki ........ .
Są kolorem i smakiem lata.



Uwielbiam przetwory z truskawek, dżemy, konfitury, sosy do deserów i do mięs, ale przede wszystkim truskawki w ciastach. Placki, tarty, babeczki, bułeczki, drożdżówki, można wymieniać w nieskończoność. Truskawki dają niepowtarzalny smak, zapach i kolor.
Dzisiaj opowiem wam, jak zrobić truskawkowy pie. Przepis pojawił się w Sweet Crusade Tracy McMillan w 2011 roku, a ja przepis oryginalny lekko zmodyfikowałam, aby był łatwy do wykonania  na bazie dostępnych u nas składników. Smak tego ciasta ujął mnie, ponieważ słodycz truskawek jest tu cudownie zestawiona z aromatem skórki pomarańczowej co daje doskonały efekt.


Truskawkowy Pie

3 kubki mąki pszennej
12 dużych łyżek zimnego, rozdrobnionego masła
1.5 łyżeczki soli
około 1.5 kg truskawek pokrojonych na połówki
1/2 kubka cukru, potem jeszcze dodatkowo 1 duża łyżka cukru
1/3 kubka mąki ziemniaczanej 
2 duże łyżki soku wyciśniętego ze świeżej pomarańczy
1 duża łyżka startej skórki pomarańczowej
1 laska wanilii, ziarenka ze środka (ja użyłam cukru waniliowego)
2 duże łyżki gęstej śmietany






Ciasto:

Połącz mąkę, masło i 1 łyżeczkę soli tak, aby ze składników powstały grudki wielkości groszku. Dodaj 1/2 kubka zimnej wody i wyrób szybko ciasto. Uformuj kulkę, podziel na dwie części, zawiń każdą część w folię i włóż do lodówki na co najmniej godzinę.

Truskawki:

Rozgrzej piekarnik do 180'C.
Włóż do dużej miski truskawki, posyp pozostałą solą (0.5 łyżeczki), dodaj 1/2 kubka cukru, 1/2 kubka mąki ziemniaczanej, sok z pomarańczy, startą skórkę z pomarańczy i wanilię.




Wyjmij ciasto z lodówki, odwiń i uformuj krążki  o średnicy około 28 cm przy pomocy wałka. Przenieś jeden z krążków do okrągłej formy do pieczenia ciasta (tortownicy) o średnicy 23 cm i wyklej dokładnie jej spód. Drugi krążek pokrój w paski o szerokości około 2 cm. Wyłóż truskawki na spodnią warstwę, na wierzchu ułóż paski z ciasta we wzór kratki. Przyciśnij brzegi ciasta do formy. Paski ciasta posmaruj smietaną, która da piękny kolor po upieczeniu (ja użyłam w tym celu maślanki). Posyp grubym cukrem i wstaw do piekarnika aż będzie złote i bulgoczące w środku, czyli około 1 godziny.
Jezeli ciasto z wierzchu będzie brązowe, ale reszta jeszcze nie będzie upieczona, przykryj folią i piecz dalej.

Uwaga: kubek w przepisie na ciasto jest miarą względną; możesz użyć każdej innej miary, po prostu zachowaj proporcje.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz