niedziela, 17 czerwca 2012

17 czerwca 2012

GRUSZKI

Dzisiaj na zielono.
Sezon gruszkowy się zbliża, a ja znalazłam i wypróbowałam przepis na ciasto gruszkowe, które mnie zachwyciło. Nie należy niestety do najłatwiejszych w wykonaniu, ale jest tak wyjątkowe w smaku i konsystencji, że warto podjąć wyzwanie. 






Cynamonowo - waniliowe ciasto gruszkowo - pigwowe

Ciasto:

3 kubki plus 2 łyżki stołowe mąki
1 kubek plus 1 łyżka stołowa zimnego rozdrobnionego masła 
1 łyżeczka soli

Nadzienie:

starta skórka z 1 cytryny (starta na grubych oczkach)
sok wyciśnięty z 1 cytryny
1/2 laski cynamonu
1 laska wanilii (ziarenka)
około 1 kg gruszek obranych, wydrążonych i pokrojonych na cienkie kawałki
około 1 kg owoców pigwy, obranych, wydrążonych i pokrojonych na około 1cm kawałki
1 kieliszek wina - najlepiej różowego, może być białe
1 i 1/3 kubka brązowego cukru

Glazura:

1 żółtko
1 duża łyżka gęstej śmietany
cukier kryształ do posypania

CIASTO:
Wsyp sól do 2/3 kubka wody i dokładnie rozmieszaj. Wstaw do zamrażalnika, aby schłodzić ale   nie zamrozić. Bardzo zimne masło rozdrobnij albo zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wsyp mąkę do dużej miski i dodaj masło. Staraj się połączyć, ale bez wyrabiania ciasta tylko przez 'szczypanie' palcami tak, aby kawałki masła były dokładnie obtoczone w mące.
Teraz wysyp tę mieszaninę na blat albo deskę i wałkując wmasuj kawałki masła w mąkę, oderwij od blatu (użyj szpatułki) i zrób to samo jeszcze kilka razy ( 2-3), aż uzyskasz w miarę gładką powierzchnię ciasta. Nie będzie doskonała.

Krótko wyrób ciasto rękami. Zrób w jego środku dziurkę, wlej w nią wodę z solą z lodówki i przy pomocy szpatułki połącz ciasto z wodą, siekając i mieszając. Masa będzie kleista.

Ponownie wałkuj i odrywaj, i tak 2 - 3 razy, a potem krótko wyrób rękami. Ciasto powinno 'odchodzić' od dłoni, być sprężyste, ale nie doskonale gładkie; kawałki masła mogą być widoczne.
Podziel całość na dwie części, zawiń każdą osobno w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 1 godzinę. Możesz je przechowywać aż do 24 godzin.
Najtrudniejszy etap masz za sobą. To ciasto stanowi o wyjątkowości tego specjału.

NADZIENIE:
Połącz skórkę i sok z cytryny, pigwę, cukier brązowy, przyprawy i wino. Duś tak długo, aż uzyskasz konsystencję dżemu czy konfitury. Gruszki jeszcze czekają.

Wyjmij ciasto z lodówki i 1 część rozwałkuj w folii tak, aby po przeniesieniu do formy swobodnie, bez naciągania pokryło jej spód.





Zostaw boki ciasta trochę wystające poza formę, potem połączysz je z drugą warstwą.
Rozwałkuj drugą część i wykrój z niej wzory, jakimi chcesz pokryć ciasto. Ja pokroiłam je w paski, bo najbardziej lubię ciasta w kratkę.

Posmaruj masą z pigwy spód, na tej warstwie ułóż warstwę gruszek, posmaruj je pigwą i ułóż jeszcze
jedną warstwę gruszek, i tak, aż do wyczerpania składników.
Na wierzchu ułóż ciasto we wzór, jaki chcesz.
Zlep palcami brzegi ciasta z wierzchu i pozostałe boki ciasta ze spodu.
Posmaruj z wierzchu zółtkiem połączonym ze śmietaną i posyp cukrem.



Piecz w temperaturze 180'C przez około godzinę. Wierzch ma być złoty, a nadzienie bulgotać.




Ciasto pigwowo - gruszkowe podawaj lekko ciepłe, najlepiej z jogurtem greckim i listkami mięty.

Jeżeli nie lubicie pigwy albo po prostu nie macie jej, pozostańcie przy nadzieniu wyłącznie gruszkowym, ciasto też będzie doskonałe.

Przepis pochodzi z magazynu kulinarnego Saveur.








  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz