czwartek, 21 czerwca 2012

21 czerwca 2012


CORFU

Po paru dniach przerwy odzywam  się z Corfu.





Corfu to piękna wyspa grecka, egzotyczna, gorąca i urokliwa. Jednocześnie, dzięki cudownemu klimatowi, oferująca doskonałą i zdrową kuchnię grecką. Kuchnia grecka opiera się na oliwie, oliwkach, aromatycznych warzywach i owocach, mięsie i rybach. Oczywiście nie możemy zapomnieć o deserach greckich, ale to na deser. Przepisy nie są szczególnie wyszukane i trudne. Postaram się przybliżyć Wam trochę te klimaty i być może zachęcić do wprowadzenia choćby elementów tej kuchni w Waszym gotowaniu.
Wspomniałam o owocach...





Poznajecie te owoce? Oczywiście, to figi, tyle, że kandyzowane. Tym między innymi uraczyli nas dzisiaj na śniadanie. Przepyszne! Można je kroić w plasterki i jeść ze świeżutkim miejscowym pieczywem z masłem.

Po śniadaniu zaczęły się problemy. Okazało się, że grecka załoga hotelowa dzisiaj strajkuje. Goście lekko zaniepokojeni wypełnionymi kubłami na śmieci, nieposłanymi łóżkami, ale przede wszystkim bardzo ubogą oferta restauracyjną. Był jednak jeden plus tej sytuacji. Manager restauracji zakasał rękawy i sam przygotował typowe miejscowe danie o nazwie BRIAM.
Jak się możecie domyślić, danie jest bardzo proste, manager dał radę wykonać je szybko, a nie jest kucharzem i nie wymaga wielu składników.  Co najważniejsze, wszystkie są dostępne w Polsce.




Briam to potrawa warzywna opierająca się na cukinii i bakłażanach. Kroimy je w kostki, dodajemy pokrojoną na dość duże części cebulę, ząbki czosnku pokrojone na połówki, paprykę zieloną i czerwoną pokrojone w wąziutkie paseczki.
Wszystko wrzucamy do rondla i podsmażamy szybko ze wszystkich stron na oliwie.
Dodajemy bazylię, oregano, sól i pieprz do smaku.
W naczyniu żaroodpornym pieczemy całość w piekarniku, aż warzywa staną się mięciutkie, a skórki bakłażana będą rozpływać się w ustach.
To doskonała potrawa na lato, najlepsza ze świeżym pieczywem z masłem i kieliszkiem dobrego czerwonego wina.

Ciąg dalszy przepisów kulinarnych z Corfu, między innymi na oryginalną musakę, baklawę, i inne potrawy, w najbliższych dniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz