poniedziałek, 11 marca 2013

BURAK, FENKUŁ I RZODKIEWKA

Burak to warzywo doskonale, a jednak chyba nie do końca wykorzystane.
Na warsztatach u Krzysztofa Rabka marynowaliśmy surowego łososia pod kołderką z surowych, startych buraków, soli i posiekanego kopru, zakropionych alkoholem. Robiliśmy również sałatkę z surowych buraków w sosie octowym.
Poważnie zainteresowałam się burakiem.
Nie wymyśliłam sama, ale znalazłam, w mojej ulubionej książce 'Food from Plenty', pomysł doskonaly.
Sałatka z buraka, fenkuła i rzodkiewki, z mnóstwem cudownych przypraw, jest świetna do łososia, pstrąga czy makreli, zarówno świeżej jak i wędzonej, albo do sera, szczególnie koziego, ale nie tylko.
Tak twierdzi Diana Henry, ale ja zajadam się tą sałatką, do wszystkiego albo samą. Jest pyszna również po wyjęciu z lodówki następnego dnia.







SAŁATKA Z BURAKA, FENKUŁA i RZODKIEWKI

Składniki:

sałatka:

10 rzodkiewek, pokrojonych w cieniutkie plasterki, najlepiej w kształcie łezki
1 bulwa fenkuła; trzeba przekroić go na połowy, potem na ćwiartki, a każdą z nich w cieniutkie plasterki
1/2 cebuli, pokrojonej w piórka
sok z cytryny
1 zielone jabłko, pokrojone ze skórką w słupki
2 - 3 małe buraki, pokrojone w cieniutkie plasterki
garść posiekanych świeżych liści mięty






dressing:

1 łyżeczka musztardy z gorczycą
2 łyżeczki płynnego miodu
sól, pieprz
2 łyżeczki octu jabłkowego
4 łyżki oliwy virgin
2 łyżki imbiru marynowanego, posiekanego, i 1 łyżeczka marynaty (syropu)
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 mała ostra papryczka, bez nasion, posiekana drobniutko






Jak zrobiłam:
dressing:

Wszystkie składniki wymieszałam dokładnie. Zostawiłam, żeby składniki się przegryzły. 






sałatka:

1.   Wszystkie składniki, za wyjątkiem buraka, umieściłam w dużej misce i skropiłam sokiem z cytryny, żeby warzywa się nie odbarwiły.

2.   Na samym końcu dodałam pokrojonego buraka, a całość znowu skropiłam cytryną. Lekko wymieszałam, podrzucając składniki. Dodałam dressing.

3.   Na samym końcu posypałam posiekanymi liśćmi mięty i dodałam kawałki świeżych zielonych łodyg fenkuła. 







20 komentarzy:

  1. Surowego buraka jeszcze nie jadłam...Bardzo ciekawa ta sałatka - muszę przyznać i muszę zrobić;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też go odkryłam całkiem niedawno i jestem zachwycona! koniecznie spróbuj:)

      Usuń
  2. Jestem wielką fanką buraka pod każdą postacią! Taka sałatka brzmi smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo ciekawie, kolorowa miseczka:)

    OdpowiedzUsuń
  4. wiosenna sałatka, poproszę całą miseczkę, może uda sie przywołać słońce :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) niestety, chyba do końca tygodnia nie da rady:(

      Usuń
  5. I udalo Ci sie kupic fenkula! Ja nadal szukam 😄

    OdpowiedzUsuń
  6. I udalo Ci sie kupic fenkula! Ja nadal szukam 😄

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pojawił się wszędzie! w P&P? na pewno tam będzie:)

      Usuń
  7. Sałatka wyborna, uwielbiam buraki w każdej postaci:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to tak jak ja! prawda, że nie do końca wykorzystany?:)

      Usuń
  8. widzę, że jak większość uwielbiam buraki, fajny pomysł na sałatkę !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. faktycznie, wydaje się, że burak jest ulubionym warzywem:)

      Usuń
  9. muszę kiedyś po nią sięgnąć. Ciekawi mnie

    OdpowiedzUsuń
  10. Buraki zjadam jako surówkę przynajmniej raz w tygodniu, bo po prostu je uwielbiam! :D Więc taka sałatka to dla mnie strzał w 10! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetne kolory. Aż chce sie jeść :)

    OdpowiedzUsuń