poniedziałek, 25 marca 2013

sernik z topionym masłem

Stół świąteczny bez sernika? To niemożliwe.
Mam kilka doskonałych przepisów na serniki, ale ten, który zobaczyłam w 'Kukbuku', zwrócił moją uwagę. Miałam w lodówce kilka opakowań serka śmietankowego 'Twój Smak', które czekały na pomysł. Według przepisu powinno się użyć serka 'Philadelphia', ale postanowiłam przepis wypróbować z tym, który miałam i nie pożałowałam. Sernik jest doskonały, a wykonanie szybkie i łatwe.



SERNIK Z PRZYPALANYM MASŁEM




Składniki:
spód:

1/4 kostka masła
1 szklanka dobrej bułki tartej, najlepiej własnoręcznie robionej
2 łyżki cukru
spora szczypta soli




masa serowa:

3/4 kostki masła
1/2 kubka cukru
około 500g serka 'Twój Smak' ( wg przepisu jest to serek Philadelphia ); ja dodałam jeszcze odrobinę ricotty
4 jajka
2 łyżeczki skórki startej z cytryny






Jak zrobiłam:
spód:

1.   Masło stopiłam na patelni. Dodałam bułkę tartą, cukier i sól. Smażyłam, aż bułka się trochę zrumieniła.

2.   Masę wyłożyłam na spód tortownicy o średnicy 23cm. Mocno ją ugniotłam i włożyłam tortownicę do lodówki, żeby stwardniała.






masa serowa:

1.   Masło stopiłam na patelni na średnim ogniu. Kiedy się stopiło, nadal podgrzewałam, ciągle mieszając, aż zbrązowiało. Zdjęłam je z ognia i ostudziłam.

2.   Cukier dobrze wymieszałam z masłem używając miksera. Dodałam serek i nadal mieszałam, a potem wrzucałam po jednym jajku, ciągle ucierając. Dodałam startą skórkę z cytryny. Gotową masę serową wyłożyłam na spód z bułki tartej.

3.   Piekarnik rozgrzałam do 180'C. Sernik piekłam przez około 60 minut.



  


Przed podaniem i wyjęciem z blaszki, sernik musi całkowicie wystygnąć. Najlepiej włożyć go na jakiś czas do lodówki.

Masło dominuje w smaku i spodu i masy serowej, a całość, nie za słodka, lekko słonawa i z domieszką cytryny, to doskonała kombinacja smaków i aromatów. 

To wianek z bukszpanu, który zrobiłam na warsztatach zorganizowanych pod hasłem 'Wianek Wielkanocny'. Jest pękaty, pięknie zielony, ozdobiony gęsimi jajkami. 



21 komentarzy:

  1. pysznie sie prezentuje :) uwielbiam popękania sernikowe na wierzchu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też! bez pęknięć nie ma sernika:)

      Usuń
  2. Ciekawie sie zapowiada! A skoro na Philadelphii, to i ja moge zrobic :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zdecydowanie, może nawet wyjdzie lepszy?

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. nietypowy, szczególnie to przypalanie masła:)

      Usuń
  4. mmm sernik wyglada cudnie ! fajny i prosty przepis na pyszny serniczek ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Maju, czytam tytuł i oczy przecieram, z topionym serem??? Dopiero zajarzyłam, że to o masło idzie;-)) Bardzo apetyczny z tym topionym serem;-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to by był egzotyczny, z tym serem..:)

      Usuń
  6. Pięknie wyglądają :) Podoba mi się to pęknięcie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ideał kruchego sernika <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Idealny, pięknie się prezentuje, aż się zrobiłam głodna... Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda absolutnie obłędnie! Coś cudownego po prostu! :)
    Pozdrawiam i zapraszam: http://smakiemsietoczy.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  10. Z wierzchu taki kruchy.. dasz kawałek, bo chyba takiego sernika nie miałam okaxji jeść?

    OdpowiedzUsuń