Ci, którzy nie są wielbicielami tego wypieku twierdzą, że babka jest sucha i nudna. A co jak ma różne warstwy? I jest wilgotna, aromatyczna i odpowiednio słodka? Ta, czekoladowo - waniliowa, inaczej marmurkowa, nie jest nudna, jest własnie taka, przepyszna.
Do tego, to szybkie i w miarę łatwe ciasto, moja ulubiona babka.
Niestety, zdjęć jest niewiele, ciasto zniknęło w tempie błyskawicznym.
Przepis pochodzi z bloga Kwestia Smaku, wprowadziłam jedynie kilka zmian, dziękuję za inspirację!
składniki:
forma do babki o średnicy 25cm z kominem
300g miękkiego masła
300g cukru
360g mąki pszennej TYP 500 albo 550
2 łyżeczki cynamonu
1 1/2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii
3 duże jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
200ml mleka pełnotłustego albo śmietanki 18%
1 tabliczka czekolady gorzkiej 90g
60ml kawy espresso
około 60ml mleka
jak zrobić:
formę dokładnie wysmaruj masłem, odstaw.
W rondelku podgrzej mleko, kiedy zawrze na brzegach wlej espresso, wymieszaj, zestaw z ognia. Wsyp czekoladę połamaną na kawałki, wciśnij łyżką w mleko, poczekaj chwilę i dokładnie wymieszaj na gładki krem, odstaw.
Utrzyj masło z cukrem i cynamonem na puszystą masę, przez około 5-6 minut, w trakcie dodawaj po jednym jajku, ubijaj, aż masa będzie biała i puszysta. Wlej mleko, wanilię, wymieszaj.
Mąkę wymieszaj z proszkiem, sodą i solą, wsypuj stopniowo do mieszaniny masła z jajkami, połącz dokładnie łyżką.
Połowę masy wlej do czekolady, wymieszaj, drugą zostaw jasną.
Wlewaj obie masy naprzemiennie do formy tak, żeby kolory się przemieszały.
Piecz w 180'C przez około 50 minut, do suchego patyczka. Zostaw na kilka minut w formie, a potem wystudź na kratce. Posyp cukrem pudrem.
pychotka:)
OdpowiedzUsuń