piątek, 5 maja 2017

babka waniliowo - czekoladowa

Jedni babki lubią, inni nie. Ja zdecydowanie zaliczam się do tych pierwszych, bo nie ma to jak kawałek świeżej, pachnącej babki do porannej albo popołudniowej kawy.
Ci, którzy nie są wielbicielami tego wypieku twierdzą, że babka jest sucha i nudna. A co jak ma różne warstwy? I jest wilgotna, aromatyczna i odpowiednio słodka? Ta, czekoladowo - waniliowa, inaczej marmurkowa, nie jest nudna, jest własnie taka, przepyszna.
Do tego, to szybkie i w miarę łatwe ciasto, moja ulubiona babka.
Niestety, zdjęć jest niewiele, ciasto zniknęło w tempie błyskawicznym.
Przepis pochodzi z bloga Kwestia Smaku, wprowadziłam jedynie kilka zmian, dziękuję za inspirację!













składniki:

forma do babki o średnicy 25cm z kominem

300g miękkiego masła
300g cukru
360g mąki pszennej TYP 500 albo 550
2 łyżeczki cynamonu
1 1/2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii
3 duże jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
200ml mleka pełnotłustego albo śmietanki 18%

1 tabliczka czekolady gorzkiej 90g
60ml kawy espresso
około 60ml mleka



jak zrobić:

formę dokładnie wysmaruj masłem, odstaw.

W rondelku podgrzej mleko, kiedy zawrze na brzegach wlej espresso, wymieszaj, zestaw z ognia. Wsyp czekoladę połamaną na kawałki, wciśnij łyżką w mleko, poczekaj chwilę i dokładnie wymieszaj na gładki krem, odstaw.

Utrzyj masło z cukrem i cynamonem na puszystą masę, przez około 5-6 minut, w trakcie dodawaj po jednym jajku, ubijaj, aż masa będzie biała i puszysta. Wlej mleko, wanilię, wymieszaj.
Mąkę wymieszaj z proszkiem, sodą i solą, wsypuj stopniowo do mieszaniny masła z jajkami, połącz dokładnie łyżką.
Połowę masy wlej do czekolady, wymieszaj, drugą zostaw jasną.
Wlewaj obie masy naprzemiennie do formy tak, żeby kolory się przemieszały.
Piecz w 180'C przez około 50 minut, do suchego patyczka. Zostaw na kilka minut w formie, a potem wystudź na kratce. Posyp cukrem pudrem.





1 komentarz: