Uwielbiam rabarbar, jego smak, zapach, aromat, który roznosi się po całym domu, kiedy piekę placek właśnie z rabarbarem... tylko taki placek, drożdżowy z kruszonką, najlepszy, piekłam już tyle razy... Rabarbar, chociaż cudowny, jednak jest tak kwaśny, że surowy do deserów czy tart się nie nadaje, wystarczy jednak go upiec z brązowym cukrem, cynamonem i kardamonem, a wtedy odda nadmiar wody, stanie się mięciutki, delikatny, słodki i aromatyczny. W tej postaci jest wspaniały do tarty, szczególnie w połączeniu z budyniowym kremem z mascarpone, przygotowanym na zimno. Budyniowy na zimno? Żółtka ubite z cukrem i połączone z waniliowym mascarpone dają delikatny krem o barwie budyniu waniliowego, który doskonale komponuje się z leciutko kwaskowatym kardamonowym rabarbarem.
składniki:
na formę prostokątną 21 x 31cm
spód:
240g mąki pszennej
170g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
1 żółtko
szczypta soli
2 łyżki cukru
odrobina lodowatej wody
nadzienie:
2 jajka, osobno żółtka i białka
szczypta soli
4 - 5 łyżek cukru - ilość cukru zależy od upodobań
250g mascarpone
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
4 - 5 lasek rabarbaru
kilka łyżek brązowego cukru
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
jak zrobić:
spód:
wymieszaj mąkę z solą, dodaj masło w kawałkach, rozetrzyj palcami, aż masa uzyska konsystencję kruszonki. Dodaj cukier, żółtko i odrobinę wody, szybko zagnieć elastyczne ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj i wylep nim dokładnie blaszkę, spód i boki. Nakłuj spód w kilku miejscach i włóż blaszkę do zamrażalnika na 10-15 minut, aż całkowicie stwardnieje. Wtedy włóż do nagrzanego do 180'C piekarnika i piecz przez około 20 minut, aż będzie złocista. Wystudź.
Laski rabarbaru umyj i potnij na 15 - 20cm kawałki. Ułóż ja na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posyp cukrem brązowym, cynamonem i kardamonem, piecz w 180'C, aż zmiękną i oddadzą wodę, przez około 15 - 20 minut. Wystudź.
krem:
żółtka utrzyj z cukrem, 1 białko ubij na sztywno ze szczyptą soli. Do żółtek dodaj mascarpone, wymieszaj dokładnie, ale nie za intensywnie, dodaj ekstrakt waniliowy, wymieszaj, na końcu delikatnie połącz łyżką białko z kremem.
Krem wyłóż na wystudzony spód, na wierzchu ułóż dowolnie wystudzony rabarbar, odsączony z soku, jeżeli był.
Mmm, coś wspaniałego!
OdpowiedzUsuńMusze przyznać, że własnie ciasto w tym typie za mną ostatnio chodzi :)
to polecam! niech nie chodzi tylko wyląduje w piekarniku :)
UsuńJestem wielkim fanem Rabarbaru ! Chyba czas wziąć się w garść znaleźć chwilę czasu i upiec coś takiego ! :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie, tym bardziej, że ta tarta nie wymaga ani dużo czasu ani pracy :)
Usuńwspaniałe ciasto:)
OdpowiedzUsuńdziękuję! jest doskonałe :)
Usuń