czwartek, 11 maja 2017

tarta Frangipane z owocami

Jest! Słońce! Wiosna, lato, owoce, zapachy...już za moment. Uwielbiam letnie pieczenie, obfitość owoców, przesyt, nadmiar, stosy truskawek na targu, pierwsze czereśnie, to już wkrótce. Musimy być przygotowani, trzeba mieć przepisy gotowe pod ręką. 
Cudownym, absolutnie wspaniałym przepisem na letnie ciasto deser jest tarta Frangipane. Dawno już zachwyciłam się tym przepisem u Davida Lebovitza. Parę dni temu na jego blogu pojawiła się ta tarta, jako przypomnienie, i tak bardzo zatęskniłam za latem i za Frangipane, że upiekłam tartę z tym, co miałam pod ręką, czyli nektarynami. Nektaryny, brzoskwinie, śliwki, morele moje ulubione, czy inne owoce s pestką, wszystkie sprawdzą się doskonale. Podstawą tej tarty jest migdałowy krem, czyli frangipane, to on stanowi o jej wyjątkowym smaku .
Jeżeli umiecie zrobić dobry kruchy spód do tarty, to pozostaje już tylko wypełnić go kremem, ułożyć pokrojone owoce i zapiec. Z pewnością tarta Frangipane Was zachwyci.










  







składniki:

na formę okrągłą o średnicy 23cm

spód:

180g mąki pszennej TYP 500 albo 450
duża szczypta soli
120g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
2 łyżki cukru pudru
1 żółtko
odrobina lodowatej wody

krem:

115g miękkiego masła
120g drobnego cukru
2 duże jajka, o temperaturze pokojowej
130g mąki migdałowej*  ( może być pistacjowa, z orzechów włoskich czy laskowych ) 
2 łyżeczki esencji waniliowej
1/2  łyżeczki esencji migdałowej
duża szczypta soli

3 nektaryny, pokrojone w łódki - ósemki  ( mogą być też inne owoce - zobacz we wstępie )
*mąka migdałowa to drobno zmielone migdały



jak zrobić:

spód:

mąkę z solą szybko rozetrzyj palcami na masę o konsystencji kruszonki ( można tez posiekać nożem ), dodaj cukier i żółtko, 1 łyżkę zimnej wody i szybko zagnieć ciasto; jeżeli jest za suche, dodaj trochę więcej wody, jeżeli za wilgotne, podsyp odrobiną mąki. Uformuj w dysk, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 20 minut. Po tym czasie rozwałkuj na placek i wylep nim dokładnie całą formę wyłożoną papierem do pieczenia, brzegi też. Nakłuj widelcem spód w kilku miejscach. Włóż do zamrażalnika na 15 minut, musi być całkowicie twarda. Piecz w 180'C przez około 20 minut, aż będzie złocista. Wystudź.

krem:

utrzyj mikserem na wysokich obrotach masło z cukrem na puszystą masę, przez około 1 min., dodawaj po jednym jajku, ubijaj po dodaniu każdego. Wsyp mąkę migdałową, wymieszaj łyżką, dodaj ekstrakty waniliowy i migdałowy, sól, jeszcze raz całość dokładnie, ale delikatnie wymieszaj. Wyłóż krem na wystudzony spód. Podzielone na części - ósemki owoce ułóż na kremie, lekko wciśnij. 
Piecz w 190'C przez około 35 minut, aż wierzch będzie złocisty; szczególną uwagę zwróć na środek. 
Podawaj jeszcze lekko ciepłą, doskonale smakuje z bitą śmietaną albo lodami, najlepiej waniliowymi.  

Tartę można spokojnie przechowywać przez 2-3 dni w temperaturze pokojowej.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz