Cudownym, absolutnie wspaniałym przepisem na letnie ciasto deser jest tarta Frangipane. Dawno już zachwyciłam się tym przepisem u Davida Lebovitza. Parę dni temu na jego blogu pojawiła się ta tarta, jako przypomnienie, i tak bardzo zatęskniłam za latem i za Frangipane, że upiekłam tartę z tym, co miałam pod ręką, czyli nektarynami. Nektaryny, brzoskwinie, śliwki, morele moje ulubione, czy inne owoce s pestką, wszystkie sprawdzą się doskonale. Podstawą tej tarty jest migdałowy krem, czyli frangipane, to on stanowi o jej wyjątkowym smaku .
Jeżeli umiecie zrobić dobry kruchy spód do tarty, to pozostaje już tylko wypełnić go kremem, ułożyć pokrojone owoce i zapiec. Z pewnością tarta Frangipane Was zachwyci.
składniki:
na formę okrągłą o średnicy 23cm
spód:
180g mąki pszennej TYP 500 albo 450
duża szczypta soli
120g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
2 łyżki cukru pudru
1 żółtko
odrobina lodowatej wody
krem:
115g miękkiego masła
120g drobnego cukru
2 duże jajka, o temperaturze pokojowej
130g mąki migdałowej* ( może być pistacjowa, z orzechów włoskich czy laskowych )
2 łyżeczki esencji waniliowej
1/2 łyżeczki esencji migdałowej
duża szczypta soli
3 nektaryny, pokrojone w łódki - ósemki ( mogą być też inne owoce - zobacz we wstępie )
*mąka migdałowa to drobno zmielone migdały
jak zrobić:
spód:
mąkę z solą szybko rozetrzyj palcami na masę o konsystencji kruszonki ( można tez posiekać nożem ), dodaj cukier i żółtko, 1 łyżkę zimnej wody i szybko zagnieć ciasto; jeżeli jest za suche, dodaj trochę więcej wody, jeżeli za wilgotne, podsyp odrobiną mąki. Uformuj w dysk, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 20 minut. Po tym czasie rozwałkuj na placek i wylep nim dokładnie całą formę wyłożoną papierem do pieczenia, brzegi też. Nakłuj widelcem spód w kilku miejscach. Włóż do zamrażalnika na 15 minut, musi być całkowicie twarda. Piecz w 180'C przez około 20 minut, aż będzie złocista. Wystudź.
krem:
utrzyj mikserem na wysokich obrotach masło z cukrem na puszystą masę, przez około 1 min., dodawaj po jednym jajku, ubijaj po dodaniu każdego. Wsyp mąkę migdałową, wymieszaj łyżką, dodaj ekstrakty waniliowy i migdałowy, sól, jeszcze raz całość dokładnie, ale delikatnie wymieszaj. Wyłóż krem na wystudzony spód. Podzielone na części - ósemki owoce ułóż na kremie, lekko wciśnij.
Piecz w 190'C przez około 35 minut, aż wierzch będzie złocisty; szczególną uwagę zwróć na środek.
Podawaj jeszcze lekko ciepłą, doskonale smakuje z bitą śmietaną albo lodami, najlepiej waniliowymi.
Tartę można spokojnie przechowywać przez 2-3 dni w temperaturze pokojowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz