wtorek, 9 maja 2017

schiacciata z bakłażanem

Kuchnia włoska niezmiennie mnie zachwyca. To proste, świeże i pachnące gotowanie, z dużą ilością świeżych warzyw i oliwy. Najbardziej lubię proste i szybkie przepisy, na pracochłonne czy czasochłonne nie mam czasu ani cierpliwości, jak chyba większość z nas, ciągle w biegu i pośpiechu. Jednocześnie, aktywne życie wymaga zdrowej i lekkiej diety. I tu kuchnia włoska sprawdza się doskonale.
Schiacciata to bardzo łatwa i szybka potrawa. Włosi najczęściej robią ją z cukinią. Ja, trochę z braku tego warzywa a trochę z upodobania do eksperymentowania, użyłam bakłażana i nie żałuję, wyszła świetnie. Mimo niesamowitej prostoty, schiacciata to wyszukana w smaku potrawa, mało u nas popularna, a bardzo szkoda.




















składniki:

2 średnie bakłażany
2 ząbki czosnku
sól
pieprz oliwa

ciasto:
270ml wody
2 łyżeczki soli
3 łyżki oliwy
250g mąki pszennej

parmezan - 4 duże łyżki startego sera, do posypania



jak zrobić:

umyj bakłażana i pokrój w cienkie plasterki - 2 - 3 mm. Ułóż na blaszce wysmarowanej oliwą, posyp je solą i pieprzem, skrop oliwą i posyp posiekanym drobniutko czosnkiem. Piecz w 180'C, aż będą złociste. 

W misce wymieszaj mąkę z solą, potem wlej wodę i oliwę i wymieszaj na gładką masę. Dodaj upieczone bakłażany i delikatnie wymieszaj. Masę wyłóż na blaszkę wysmarowaną oliwą. Wierzch skrop oliwą i posyp parmezanem. Piecz w 180'C przez 30 - 35 minut i podawaj ciepłą. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz