piątek, 27 listopada 2020

Chrupiące ale żujące ciasteczka raw - bez pieczenia, bezglutenowe i wegańskie

 Nie da się żyć bez słodyczy. Można przez jakiś czas sobie odmawiać tej przyjemności, ale przychodzi moment kiedy ochota na coś słodkiego męczy i męczy, jeżeli nie ma pod ręką "dobrego słodycza", ta ochota skutkuje złamaniem i zjedzeniem batona czy krówki. Wart więc przygotować zawczasu coś o dobrym składzie, co zaspokoi zapotrzebowanie na cukier. Praktykuję i rozpracowuję przepisy na zdrowe słodycze i muszę powiedzieć, że te tradycyjne przestały mi już smakować. Wolę słodycz daktyli czy syropu klonowego od białego czy innego cukru. 

Mam już w swoim repertuarze kilka rewelacyjnych pozycji, wegański snickers mój ulubiony, brownie bez cukru, czy trufle daktylowo orzechowe, no i przebój warsztatów - wegańskie tiramisu. Dzisiejsze ciasteczka chrupiące z płatkami gryczanymi i masłem orzechowym zdecydowanie zaliczam do czołówki. Wyszukany smak, konsystencja krucho chrupiąca a jednocześnie wilgotna i żująca, świetne, efektowne, z pewnością znajdą się na świątecznym stole.


















składniki:

na 12-14 ciasteczek, w zależności od wielkości


1/2 kubka syropu klonowego albo syropu z agawy

1/4 kubka oleju kokosowego

1/4 kubka mleka migdałowego

2 duże łyżki dobrego kakao

1/4 kubka i 2 łyżki miękkiego a nawet lekko płynnego masła orzechowego

szczypta soli (jeżeli masło jest słone to nie potrzeba)

3/4 łyżeczki naturalnego ekstraktu waniliowego

1 1/2 kubka płatków gryczanych - ewentualnie 1-2 łyżki więcej

2-3 łyżki płatków migdałowych rozdrobnionych




jak zrobić:

blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. W rondelku podgrzej na średnim ogniu olej kokosowy. Kiedy się roztopi, dodaj syrop klonowy albo z agawy, mleko migdałowe, kakao, masło orzechowe i wanilię, wymieszaj, aż się połączą. Doprowadź do wrzenia i gotuj, cały czas mieszając, już na mniejszym ogniu przez 2 minuty. Nie gotuj dłużej, bo masa będzie zbyt gęsta. Zdejmij z ognia i wsyp płatki, wymieszaj dokładnie.

Uformuj ciasteczka na blaszce przy pomocy łyżki albo dłońmi, obtocz w płatkach migdałowych, wychłodź albo odstaw w chłodniejsze miejsce aż zastygną.















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz