Nie da się żyć bez słodyczy. Można przez jakiś czas sobie odmawiać tej przyjemności, ale przychodzi moment kiedy ochota na coś słodkiego męczy i męczy, jeżeli nie ma pod ręką "dobrego słodycza", ta ochota skutkuje złamaniem i zjedzeniem batona czy krówki. Wart więc przygotować zawczasu coś o dobrym składzie, co zaspokoi zapotrzebowanie na cukier. Praktykuję i rozpracowuję przepisy na zdrowe słodycze i muszę powiedzieć, że te tradycyjne przestały mi już smakować. Wolę słodycz daktyli czy syropu klonowego od białego czy innego cukru.
Mam już w swoim repertuarze kilka rewelacyjnych pozycji, wegański snickers mój ulubiony, brownie bez cukru, czy trufle daktylowo orzechowe, no i przebój warsztatów - wegańskie tiramisu. Dzisiejsze ciasteczka chrupiące z płatkami gryczanymi i masłem orzechowym zdecydowanie zaliczam do czołówki. Wyszukany smak, konsystencja krucho chrupiąca a jednocześnie wilgotna i żująca, świetne, efektowne, z pewnością znajdą się na świątecznym stole.
składniki:
na 12-14 ciasteczek, w zależności od wielkości
1/2 kubka syropu klonowego albo syropu z agawy
1/4 kubka oleju kokosowego
1/4 kubka mleka migdałowego
2 duże łyżki dobrego kakao
1/4 kubka i 2 łyżki miękkiego a nawet lekko płynnego masła orzechowego
szczypta soli (jeżeli masło jest słone to nie potrzeba)
3/4 łyżeczki naturalnego ekstraktu waniliowego
1 1/2 kubka płatków gryczanych - ewentualnie 1-2 łyżki więcej
2-3 łyżki płatków migdałowych rozdrobnionych
jak zrobić:
blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. W rondelku podgrzej na średnim ogniu olej kokosowy. Kiedy się roztopi, dodaj syrop klonowy albo z agawy, mleko migdałowe, kakao, masło orzechowe i wanilię, wymieszaj, aż się połączą. Doprowadź do wrzenia i gotuj, cały czas mieszając, już na mniejszym ogniu przez 2 minuty. Nie gotuj dłużej, bo masa będzie zbyt gęsta. Zdejmij z ognia i wsyp płatki, wymieszaj dokładnie.
Uformuj ciasteczka na blaszce przy pomocy łyżki albo dłońmi, obtocz w płatkach migdałowych, wychłodź albo odstaw w chłodniejsze miejsce aż zastygną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz